the world's fastest indian


 

The World's Fastest Indian, van Roger Donaldson (2005)

Waargebeurd verhaal over Burt Munro, die in op oudere leeftijd een behoorlijk pittige roadtrip maakt door de USA om mee te doen aan een snelheidsrace voor motoren.  

Burt (Anthony Hopkins) is wereldberoemd in Invercargill, Nieuw Zeeland. Hij heeft menig snelheidsrecord gebroken met zijn oude Indian. Nu is hij de snelste in Australië en Nieuw Zeeland, maar hij wil meer. Als sinds klein jochie droomde hij ervan de snelste ter wereld te worden.

Burt is nu de 60 gepasseerd, maar zijn droom leeft voort. Zijn vuur brandt nog. De buren vinden dat niet altijd fijn, wanneer hij heel vroeg zijn oude Indian laat brullen. Goed, Burt piest ook iedere dag over zijn citroenboom. Maar verder is het een hele aimabele man. Als hij besluit mee te doen met de Speed Week in Bonneville, USA, is heel het dorp enthousiast voor Burt. De Speed Week is de ultieme testbaan in Utah, USA. Daar moet je zijn als je wilt weten of jouw motor de snelste is.

Bij aankomst in de haven van Los Angeles blijkt dat de papieren niet in orde zijn. De douane doet lastig en met hulp van Tina, een vriendelijke motelmedewerker, krijgt hij zijn motor terug. Zij helpt hem een auto te kopen met trailer en Burt vervolgt zijn reis door Californië, op weg naar Utah. Iedere keer krijgt hij te maken met ontzettend vriendelijke mensen die hem helpen om naar Utah te komen. En dan komt de finishline in zicht.

Dit is een ontzettend mooie en fijne film, waar je een goed gevoel over krijgt. Binnenin zit het jochie nog bij Burt, die zijn droom alsnog wil verwezenlijken door met zijn oude Indian mee te doen aan dé race voor snelle motoren. Die Indian is dus een oude motor die hij heeft omgebouwd tot een geweldig racemonster.

Omdat hij niet speelt, maar echt zichzelf is, krijgt hij veel gedaan en ontmoet hij bijzondere mensen op zijn pad. Burt oordeelt ook niet. Hij heeft nog nooit een travestiet gezien, maar behandelt Tina als een echte vrouw. Je gaat echt met een goed gevoel de bioscoop uit. Prachtige film, met een glansrol voor Hopkins. Een film die je eigenlijk wel gezien moet hebben.

  terug naar de vorige pagina