the visitor


 

The Visitor, van Tom McCarthy (2008)

Innemende film over een uitgebluste professor die weer zin het leven krijgt door de ontmoeting met twee illegalen.

Richard Jenkins speelt Walter Vale, een uitgebluste professor die in Connecticut woont. Hij krijgt een uitnodiging om een paper toe te lichten op een congres in New York. Eigenlijk heeft ie er geen zin in, maar hij stemt toch toe.

Aangekomen in zijn appartement in New York merkt hij dat er mensen zijn. Als snel vindt hij een naakte vrouw in zijn bad en nog sneller heeft hij bijna een pak rammel te pakken van haar vriend. Misverstand. De twee denken het appartement te hebben gehuurd van ene Ivan. Walter maakt duidelijk dat hij de eigenaar is en wil dat ze opkrassen, maar krijgt later toch last van zijn geweten.

De twee, Tareq en Zianeb, blijven bij hem wonen. Zianeb maakt het appartement schoon en Tareq leert hem de djembé spelen. Een droom van Walter komt in vervulling, want hij leeft helemaal op. Eerst moet de Senegalese Zianeb niet veel van hem hebben, maar later ontdooit ze een beetje en accepteert de blanke.

Maar als dan alles helemaal leuk wordt en iedereen blij is, dan komt de keiharde realiteit...

Dit is geen film over het keiharde migrantenbeleid van de U.S.A na 9/11, maar een warme, humane film over een weduwnaar die weer zin in het leven heeft gekregen door de ontmoeting met de djembespelende Tareq! Langzaam maar zeker krijgt hij het spelen onder de knie en hiermee verdwijnt ook zijn angst of tegenzin. Heerlijke muziek en het is zeker besmettelijk !

 

 terug naar de vorige pagina