the tree


 

The Tree, van Julie Bertuccelli (2010)

Wanneer het Australische gezin wordt getroffen door een trauma is het een behoorlijke kluif voor de moeder om het verdriet te verwerken en haar vier kinderen op te voeden. Ze komt in een spagaat als ze gevoelens krijgt voor een ander man.

Dawn en Peter O'Neil zijn gelukkig samen met hun leventje in Queensland, AustraliŽ. Ze hebben een mooi huis, leuke kinderen en naast het huis een geweldige boom die als het ware waakt over het huis. Als Peter nadat hij van zijn werk de kinderen gaat halen, krijgt hij een hartaanval en de pick-up komt tot stilstand tegen de boom. "Bam!"

Het is een enorme dreun voor iedereen en er volgt een moeilijke tijd voor Dawn en haar kinderen, die maar niet kunnen geloven dat hun man/vader er niet meer is. De hele buurt denkt dat het met een paar maanden toch wel weer moet gaan, maar Dawn blijft hangen in haar rouwperiode.  Dan komt haar 8 jarige dochtertje op een avond haar vertellen dat zij in het geheim spreekt met haar vader. Hij zit in de boom en ze is ervan overtuigd dat hij is gekomen om over hen te waken.

Wanneer Dawn dan toch na een jaar of wat een andere man leert kennen, komt haar dochter in protest. Ze meent dat mam dit niet kan maken. Pa is er immers nog! Dan komt ook de boom in opstand; of liever die wordt alsmaar groter en groter en vormt een bedreiging voor het huis...

De mooie en fragiele dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin geeft Dawn voortreffelijk karakter. Ze is heel goed in het spelen van de getraumatiseerde moeder. Iedere vent wil dan een arm om haar schouder leggen en zeggen: kom maar bij mij hoor ! Mooie plaatjes uit Queensland en ook mooie muziek en dan niet te vergeten de special effects. Vast goed gekeken naar Jan de Bont. Ik heb de film vorig jaar bekeken en het was een film die indruk maakte.

 

 terug naar de vorige pagina