the reader

 


 

The Reader, van regisseur Stephen Daldry (2009)

Een verfilming van het gelijknamige boek van Bernhard Schlink, waarin een 15 jarige jongeman verliefd wordt op een oudere vrouw, die hij regelmatig voorleest. Later ontmoet hij haar weer tijdens de processen na de Tweede Wereldoorlog. Nu wordt zij aangeklaagd omdat ze opzichter is geweest in een concentratiekamp.

Het is eind jaren 50 en Michael Berg ( David Kross ) gaat met de tram naar huis. In de tram wordt hij ziek en hij sleept zich naar een portiek. Daar neemt Hanna Schmitz ( Kate Winslet ) hem onder haar hoede. Ze verzorgt hem zodat hij weer naar huis kan. Michael blijkt rode hond te hebben en moet een paar maanden bed houden. Direct als hij beter is spoedt hij zich naar de vrouw, die een stuk ouder is als hij. De twee krijgen een passionele en intense verhouding. Naast de seks geniet Hanna ervan als Michael haar voorleest. Als ze op een dag na een ruzie verdwijnt, stort de wereld van de jongen in.

We maken een sprong en Michael is student rechten. Hier ontmoet hij Hanna weer op een historisch en controversieel proces. Ze wordt verdacht van gruwelijke daden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij met nog een stel vrouwen. Dan ontdekt Michael dat zij een geheim heeft en dit zorgt ervoor dat zij zichzelf niet verdedigt tijdens het proces. Waarom grijpt de student niet in?

Ik heb het boek niet gelezen, maar ben ervan overtuigd dat dit ook ontzettend mooi is. Deze film kwam bij me binnen als een mokerslag. Kate Winslet speelt de sterren van de hemel. In het begin wat stroef, maar later maakt ze meer dan goed. Ook de jonge David Kross speelt fantastisch. Hij was 18 jaar en ik denk dat er menige jongen van zijn leeftijd in zijn schoenen zou willen staan om samen te werken met Kate Winslet. De relatie is gebaseerd op seks, maar die is niet plat. Eerder mooi en eerlijk. Daarnaast natuurlijk de literatuur van diverse schrijvers die voorbij komt tijdens het voorlezen. De film switcht een paar keer tussen heden en verleden. Hij begint in het heden en dan worden we meegenomen naar het hoe en waarom. Ik had eerst zoiets van: alweer een film over de Tweede Wereldoorlog. Hebben we die nu niet genoeg gezien? Maar deze film kiest geen partij. Hij brengt ons aan het twijfelen.... Hanna heeft gedaan was ze moest doen. Maar is dat nu goed of fout?

Aanrader !

  



terug naar de vorige pagina