the net (geumul)

 


 

The Net ( Geumul), van Kim Ki-duk (2016)

Een Noord Koreaanse visser komt per ongeluk in Zuid Koreaanse wateren en wordt verdacht van spionage.

Nam Chul-woo, is een eenvoudige Noord Koreaanse man. Om de kost voor zijn gezin bij elkaar te verdienen vist hij. Op een dag, vaart hij met zijn bootje uit, maar omdat zijn net verstrikt raakt in de motor, begeeft die het. De boot drijft af naar Zuid Koreaanse wateren. De grenspolitie merkt hem al snel op en Nam Chul-woo wordt afgevoerd naar de inlichtingendienst.

Omdat de man geen enkele indruk wil krijgen van het Westerse Zuid Korea, sluit hij zijn ogen totdat ze onder de grond zijn. Hij wordt ondervraagd door een ambtenaar die wat tegenslag heeft gehad in het verleden. Zijn persoonlijke begeleider is een vriendelijke jonge man. Maar de ambtenaar is zijn meerdere en is er van overtuigd dat de visser een spion is. Hij moet zijn levensverhaal opschrijven. En als er een discrepantie in zit, moet hij overnieuw beginnen.

Van hogerhand krijgt hij de opdracht om 'iets' te zoeken in zijn verhaal dat niet overeenstemt met de werkelijkheid. Maar ze kunnen niets vinden. Toch blijft de ambtenaar hem psychisch en ook fysiek molesteren. Nam Chul-woo is een eenvoudige visser en hij wil terug naar zijn gezinnetje. Maar ja, is dat nu wel zo gemakkelijk. Hij is immers in Zuid Korea geweest??

Briljante film van de regisseur van o.a. Bin-jip. In deze film laat de regisseur zien dat het niet uitmaakt in welk deel van het land je nu woont. Allebei zijn even wantrouwend en achterdochtig. De visser sluit zijn ogen om maar niets te hoeven zien van 'de andere kant', omdat hij weet dat dit tegen hem kan worden gebruikt. Ook een bijzonder shot als Nam Chul-woo de liefde bedrijft met zijn vrouw, er een portret van de politiek leiders aanwezig is in de kamer. Ik kan me leukere posters voorstellen.

Als je zoekt op de titel 'The Net' kom je uit bij een film met Sandra Bullock in de hoofdrol. Vandaar dat ik de Koreaanse titel erbij heb gezet: Geumul.

Geen vrolijke film, maar wel een hele goede !

 

  terug naar de vorige pagina