the monuments men


 

The Monuments Men,  van George Clooney  (2014)

Een groep kunstliefhebbers zet zich in om de gestolen kunstschatten door de nazi's terug te halen.

Het zijn stuk voor stuk kunstliefhebbers. En President Roosevelt van Amerika geeft zijn goedkeuring aan een plan om de velen kunstschatten die de nazi's hebben geroofd, weer naar huis te brengen.

Hitler heeft het plan om alle gestolen kunst naar een privé museum in Linz, Oostenrijk, te brengen. Maar zou hij komen te overlijden, dan moet alle kunst worden vernietigd. Dit wil de groep onder leiding van Frank Stokes voorkomen. Daarom gaan zij als speciaal regiment op weg naar Parijs en Gent en Brugge om de kunst aldaar veilig te stellen.

Als het slechter gaat met het Deutsche Reich, krijgen de commandanten het bevel om alles te vernietigen. De groep van Stokes krijgt het lastig en het wordt een race tegen de klok.

Dit is een heel erg interessant verhaal, dat op ware feiten is gebaseerd. Ik moet toegeven dat ik niet meer weet of Clooney nu een museumdirecteur of architect of iets in die geest speelt. Ook weet ik dat niet zeker van het karakter dat Bill Murray speelt. De rollen van Matt Damon en John Goodman exact hetzelfde. Het hadden net zo goed andere acteurs kunnen zijn.

Je krijgt dus geen achtergrond informatie van de karakters mee in de film. De nadruk ligt op een groep mannen, die van kunst houden, en die gestolen kunst veilig willen stellen. Er is humor, drama, maar ik moet toegeven dat wat me het meeste is bijgebleven, het verhaal zelf is. Wat ik ook niet wist, is dat Hitler zo'n privémuseum wilde maken en dat de Russen zo dichtbij de Amerikanen zijn geweest in Zuid Duitsland. Maar, ik vraag me af of dat de bedoeling is geweest van George Clooney toen hij deze film ging regisseren.

 

 terug naar de vorige pagina