the lunchbox


 

The Lunchbox, van Ritesh Batra (2013)

Goede film over een ingenieus systeem in India waarbij miljoenen lunchtrommels iedere keer op de goede bestemming uitkomen. Een heel enkel keertje gaat het mis.

Om haar relatie weer een beetje pit te geven, probeert Ila haar man te verwennen met een lekkere lunch voor op kantoor. Ze krijgt de nodige adviezen van haar bovenbuurvrouw, auntie. Het trommeltje wordt opgehaald en belandt uiteindelijk op een kantoor. Echter, per ongeluk belandt het blauwe trommeltje op het bureau van de oudere, tegen zijn pensioen aan zittende, Saajan.

Saajan is alleen en ongelukkig. Hij bedenkt wat hij zal doen als hij straks klaar is met werken. Echt klaar met werken. Hij heeft geen zin in zijn lunch die door een snackbar wordt klaargemaakt. Totdat hij op een ochtend een ander trommeltje krijgt bezorgd. Het ziet er anders uit en het ruikt ook anders.

Door het lekkere eten van Ila leeft Sajaan op en als Ila dit ontdekt begint er een briefwisseling tussen de twee. Ila vertelt over haar man en de relatie en Sajaan over zijn leven. De oude baas geeft de jonge vrouw raad en advies en hij krijgt lekker eten.

Sajaan wacht nu met smart op zijn lunchtrommel en als hij een collega moet inwerken stelt hij dit zo lang mogelijk uit om Ila te schrijven. Er bloeit is moois op tussen de twee.

Ontzettend goed verhaal op waarheid gebaseerd. Nou ja van het ingenieuze systeem van lunchtrommels dan. Een fietskoerier haalt de trommel met eten thuis op. Via bussen, treinen en nog meer fietskoeriers belandt de trommel op precies het goede bureau in het goede kantoor in Bombay. Wiskundigen hebben berekend dat er op miljoenen trommeltjes één verkeerd wordt bezorgd. En daar gaat deze film over. Maar natuurlijk ook over een bijzondere correspondentie en fijne kriebels. Ik heb de film in Vlissingen bekeken en vond hem één van de betere films aldaar. Hij draait 'as we speak' in de bioscoop. Ga er maar lekker voor zitten !

 terug naar de vorige pagina