the handmaiden


 

The Handmaiden, van Park Chan-Wook (2016)

De komst van een nieuwe dienstmeid zorgt voor flink wat leven in de brouwerij op een groot landgoed in Korea.

We zitten in de jaren 30 in Korea als Japan het land heeft gekoloniseerd. Hideko woont met haar oom op een gigantisch landgoed in een geweldig kasteel. Helemaal afgesloten van de buitenwereld.

Haar oom, is een enge vent. Met een tong zwart van de inkt, pervers, maar ontzettend rijk. In het kasteel zijn enorme boekenkasten met voornamelijk erotische literatuur. De moeder van Hideko is depressief geworden en heeft zich opgehangen aan een boom. Het lot van Hideko lijkt dezelfde kant op te gaan. Maar dan komt Sookee in beeld.

De vingervlugger dievegge wordt door een vervalser/oplichter ingezet om voor de erfgename te gaan werken. De oplichter doet zich voor als graaf Fujiwara. Die het eigenlijk op het geld heeft voorzien van Hideko.

En daar heeft ie Sokee voor ingezet. Zij moet het vertrouwen winnen van Hideko. Waar beide heren geen rekening mee hadden gehouden is dat er tussen de twee vrouwen een intense band ontstaat waar af en toe de vonken van af vliegen.

Zoals het hierboven staat lijkt het gemakkelijk. Ziet er redelijk chronologisch uit, maar dat is het niet. Het verhaal wordt in delen verteld. Eerst uit perspectief van de een en dan van de ander. Zo leren we de wereld van Sokee kennen. Een niet zo fijne wereld. Ze groeit heel arm op. Haar 'moeder' heeft haar opgeleid om te stelen van de rijken. Haar vriendinnen zorgen voor kleine kinderen die worden verkocht aan rijke Japanners. De graaf Fujiwara is een oplichter die zorgt voor de contacten. Hij heeft flink wat tijd en geld besteed om de manieren van de rijke Japanners te bestuderen.

We krjigen ook mee hoe het gegaan met Hideko. Hoe ze is geworden zoals ze nu is. Wat haar oom voor een perverse man is. Het mooie aan de film is dat iedereen een droom heeft. En dat iedereen graag wilt dat die uitkomt. Maar dat kan natuurlijk niet. Ik heb ook nog geen film gezien met zo'n enorme erotische lading, zonder smerig te worden. De lesbische scene tussen Hideko en Sokee is er een voor de top 5 lijstjes. De bezoeker is eigenlijk een voyeur die stiekem meekijkt door een sleutelgat. De film is een geweldig spannend verhaal en een feest voor de zintuigen. Terecht heel hoog in de top 100 van beste films van 2016. Voor mij in de top 5!

 

  terug naar de vorige pagina