the broken circle breakdown


 

The Broken Circle Breakdown,  van Felix van Groeningen  (2013)

Tragisch liefdesdrama die de relatie op de proef stelt als hun kindje dodelijk ziek wordt.

Elise verdient de kost met haar eigen tattooshop. Die heeft ze van haar vader overgenomen. Veerle Baetens speelt deze rol met verve en is een levend reclamebord voor haar eigen winkeltje met werkelijk over heel haar lichaam prachtige tattoo's.

Wanneer Didier ( Johan Heldenbergh ) in haar winkel komt, nodigt hij haar uit om eens naar een concert te komen luisteren van zijn band. Als Elise komt luisteren valt zij als een blok voor de bluegrasszanger. Ze zijn elkaars tegenpolen, want Didier gelooft nergens meer in en Elise gelooft in haar God.

Toch duurt het niet lang voordat de twee gaan samenwonen en er een kindje op komst is. Eerst sputtert Didier tegen. Hij is toch niet geschikt als vader, zeker. Maar de komst van Maybelle maakt hun geluk compleet.

Als hun dochter de leeftijd van zes jaar heeft bereikt, gaat het mis. Ze wordt ziek en zwak en uiteindelijk terminaal ziek. Kanker.

Ze kunnen het beiden niet geloven en gaan ieder op hun eigen manier met het verlies en verdriet om. Kost deze strijd ze hun relatie?

Zo lijkt het een redelijk chronologisch verhaal. In het echt gaat het in de film toch wat anders. De film is verre van chronologisch, maar daarom zeker niet zwak. Sterker nog het lijkt er op of de scènes elkaar versterken. De film start met bluegrass muziek, een beetje zoals in de film van the Coen Brothers: O Brother Where Art Thou ?. Heldenbergh speelt zelf mee en niet onverdienstelijk. Ook Veerle Baetens ( bekend van de serie Code 37 o.a. bij ons ) kan een lekker stukje zingen. De film is gebaseerd op een succesvol theaterstuk uit Vlaanderen. Bovendien de Belgische inzending voor de Oscars voor dit jaar. Ik was echt onder de indruk van zowel het verhaal, als de acteerprestaties van de twee. Met als kers op de taart de heerlijke muziek. Van mij mogen de Belgen die Oscar hebben !

 

 terug naar de vorige pagina