the angels' share


 

The Angels' Share, van Ken Koach (2012)

Realistisch drama over kansarme jongeren die heel af en toe een kans krijgen om uit de cirkel te geraken.

Robbie ( Paul Brannigan ) woont in Glasgow in een achterbuurt. In de buurt waar hij is opgegroeid is het vechten of vluchten. Ma en Pa zijn uit beeld. In een van zijn uitspattingen onder invloed van diverse factoren heeft hij een jongen het ziekenhuis in geschopt. Daarvoor krijgt hij 300 uur taakstraf opgelegd.

De taakstraf gaat onder leiding van Harry ( John Henshaw ), een vent met het hart op de goede plek. Hij heeft een zwak voor al die schoffies; dat zie je meteen. Als ze met zijn allen een gebouw van binnen moet schuren en verven, krijgt Harry een telefoontje: de vriendin van Robbie, Leonie,  gaat bevallen. In het ziekenhuis wordt Robbie overvallen door zijn schoonfamilie. Die willen liever niet dat hij zijn zoon gaat zien. En dan is er nog een kwelgeest uit de buurt: Clancy. De twee gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Al met al niet gemakkelijk voor Robbie die moet onderduiken.

Harry heeft een idee. Op zijn vrije dag neemt hij Robbie, Albert, Mo en Rhino mee naar een whiskystokerij. Daar krijgen ze een rondleiding en Robbie ontdekt dat hij een goede neus heeft. Hij gaat zich verdiepen in de whisky en met zijn allen maken ze een plan om naar een veiling te gaan van een hele bijzondere whisky.

Persoonlijk vind ik dit weer een meesterwerk van Ken Loach. Bekend van films als: The Navigators en Ae Fond Kiss om er maar een paar te noemen. Hij laat de narigheid zien waarin de jongeren verkeren en ook dat het eigenlijk voor velen een vicieuze cirkel is. Ouders aan de drank etc.. De film is voor mijn gevoel gedeeld in twee stukken. En de scene waarin hij tegenover  de jongen zit die hij in elkaar heeft getrapt, is het keerpunt. Daar wordt de film toch wel even heel actueel en grimmig met de beelden in het hoofd van Eindhoven, dit jaar, waar een stel opgefokte jongeren een onschuldige jongen in elkaar trappen. Wat moet je doen als maatschappij? Ze achter de tralies gooien, of ze toch nog een kans geven? Ken Loach en de schrijver Paul Laverty, geven Robbie in deze film een kans.

Ik heb de film bij Film by the Sea voor het eerst gezien en nu al twee keer en blijf het een steengoede film vinden!

 

  terug naar de vorige pagina