the village


 

The Village, van regisseur M. Night Shyamalan (2004)

Inwoners van een negentiende eeuws Amerikaans dorpje leven in vrede. Hun dorp is omgeven door bos. In dat bos wonen wezens. De dorpoudsten hebben een deal met de wezens in het bos. Als de inwoners niet in het bos komen, dan komen de wezens niet in het dorp. Wanneer er toch inwoners de grens overschrijden en het bos ingaan, gebeuren er nare dingen.

De film begint met een begrafenis. Een van de dorpoudsten begraaft net zijn zoon. Daarna is er een maaltijd. De maaltijd wordt gezamenlijk aan een grote houten tafel gebruikt. Dan opeens klinkt er een onheilspellend geluid. De camera zoomt in op het bos aan de rand van het dorp. Daar komt het dus vandaan. In de volgende scène vinden kinderen een dood diertje. In de les op school wordt uitvoerig hierop ingegaan. Wie is hiervoor verantwoordelijk vraagt de meester. "Those of whom we don't speak: , wordt er geroepen. Er wonen vreemde wezens met grote klauwen...Het is duidelijk. Er is iets met dat bos. Het is daar niet pluis. De kinderen worden duidelijk gemaakt dat je niet in dat bos moet komen. De dorpoudsten hebben een pact gesloten met 'hen'. "Zodra wij ons niet met hen bemoeien, bemoeien zij zich niet met ons".

Het zit er diep in bij de inwoners, want ook als er een rood bloemetje wordt gevonden, wordt het meteen afgebroken en begraven. De kleur rood staat kennelijk ook gelijk met het kwade.

We maken kennis met een aantal inwoners. Edward Walker ( William Hurt), een dorpoudste en zijn dochter Ivy Walker ( Bryce Dallas Howard). Ivy is een jonge vrolijke meid die totaal geen hinder ervaart van haar handicap: ze is blind. Alice Hunt ( Sigourney Weaver) en Lucius Hunt  (Joaquin Phoenix). Alice is ook een dorpoudste en haar zoon Lucius is een jongen die niet veel zegt, maar wel slim is. Hij vraagt vaak of hij door het bos naar de stad mag. Hij trekt veel op met Ivy en Noah Percy, een vreemde snuiter, maar van goed karakter.

Er is  ook romantiek in het dorp, want de zuster van Ivy, Kitty, is verliefd op Lucius. Haar wereld vergaat als haar liefde haar niet ziet. Ivy is anders. Ze ervaart geen hinder van een beeld, maar gaat af op gevoel en haar kleuren. Ze voelt een sterke aantrekkingskracht voor Lucius.  Wanneer haar zuster weer een andere liefde heeft gevonden, spreekt Ivy haar gevoelens uit voor Lucius. Lucius een goede rol van Joaquin Phoenix is introvert, stoer en kent geen angst. Eigenlijk net als Ivy. Verder heeft Alice gevoelens voor Edward, maar die worden niet beantwoord.

Het is allemaal behoorlijk veilig zolang je maar binnen de grenzen van het dorp blijft. Die grenzen zijn heel duidelijk gemarkeerd, want langs het bos staan gele vlaggen en wachttorens. Iedere oude inwoner heeft wel een verhaal over het bos en de stad daarachter. In het bos wonen 'zij wier naam wij niet zullen noemen'. In het verleden zijn de wezens wel eens het dorp in geweest en het was verschrikkelijk. Ook zijn er angstaanjagende verhalen over de steden achter het bos.

Wanneer Noah Percy het bos is in geweest, komen 's nachts de inwoners van het bos naar het dorp om duidelijk te maken, dat ze dit niet leuk vinden. Zij zijn groot, hebben grote klauwen en dragen rode mantels.Wanneer de wezens het dorp uit zijn, zien ze afgestroopt vee liggen en zijn er rode strepen op de deuren van de huizen. Dit is een waarschuwing, zo wordt er bij een volgende dorpsvergadering gemeld.

De wezens komen nog een keer naar het dorp en nu is er nog meer vee afgestroopt en worden nog meer deuren beklad. Dan raakt Lucius levensgevaarlijk gewond en hij moet medicijnen hebben. Die medicijnen zijn er niet in het dorp. Ivy zijn geliefde wil naar de stad om de nodige medicijnen te halen, maar dan moet ze door het bos...

Dit is een film vol met geheimen en over angst. De regisseur roept ook op om de plot niet te verraden. Al vanaf het begin wordt de nodige suspense gecreëerd. Met beelden en muziek wordt een angstaanjagende, maar ook mystieke sfeer gemaakt. Het  wordt al snel duidelijk dat er in het bos iets is wat indruk maakt op de inwoners van het dorp. Ook hebben vrijwel alle inwoners een geheime doos. Ook is er een geheime schuur. Op deze manier brengt M. Night Shyamalan, regisseur van o.a. 'The Sixth Sense' en 'Unbreakable', zijn publiek naar een geweldige climax toe. Er is een goede scheiding te zien in goed en kwaad, geel of rood. Zodra iedereen zich aan de regels houdt, is er niets aan de hand, maar zodra er eentje er buiten gaat, wordt het kwaad binnen gebracht.

The Village kent twee onverwachte wendingen, de één nog onverwachter dan de ander. Reden genoeg dus om de film te gaan bekijken. Al was het alleen al om te kijken wat de heer Night nu weer in elkaar heeft gestoken...

  terug naar de vorige pagina