The Return(Vozvrashcheniye)


 

The Return, van regisseur Andrei Zvyagintsev (2003)       

Het leven van twee jonge broertjes wordt plotseling op zijn kop gezet wanneer hun vader plotseling terugkeert na een afwezigheid van twaalf jaar. Ze kennen hem alleen van oude foto's. Is hij werkelijk hun vader?

Andrej en Ivan wonen al heel hun leven samen met moeder en babushka( oma). En het gaat prima. Andrej is de oudere en Ivan iets jonger. De film start als de jongens bij een meer bezig zijn hun dapperheid te bewijzen. Samen met een groepje uit de buurt moeten ze van een hoge toren af in het water springen. Ivan durft niet en wordt de volgende morgen een 'watje' genoemd. Nu is Ivan een behoorlijke driftkikker en hij gaat zijn grotere broer achterna. De achtervolging stopt bij hun huis, waar ze van moeder te horen krijgen dat vader terug is. Huh? Vader?

Later die avond eten ze met elkaar en doet de vader net of er niets aan de hand is. Hij stelt zelf voor om met zijn jongens een paar dagen op reis te gaan; vissen. Die avond is er een bepaalde spanning te merken bij de jongens.

De volgende dag wordt duidelijk dat de oudere Andrei zijn vader accepteert, maar dat de jongere Ivan dat zeker niet doet. Hij moet niets hebben van die autoritaire vent!

De reis naar het eiland toe duurt ontzettend lang en eenmaal op het eiland aangekomen pakt het zo goed bedoelde tripje heel anders uit...

De debuterende regisseur won op het festival van Venetië de Gouden Leeuw en ik vond het ook zeer zeker een boeiende film. In stukken die er te lezen zijn op internet wordt gesuggereerd dat de vader Jezus Christus moet voorstellen die terugkomt op aarde. Er zijn inderdaad een aantal verwijzingen uit de mythologie en de bijbel in de film. Maar in de loop van de film wordt toch best duidelijk wat er aan de hand is. Vader komt terug na zoveel jaar en probeert een draad op te pakken die hij niet weet te vinden. Zijn kinderen zien hem als een indringer die er onorthodoxe opvoedingsmethodes op nahoudt. Zeer goed gespeeld van iedereen, want ik heb gelezen dat het geen échte acteurs zijn. Triest is dat Andrei(Vladimir Garin) kort na de opnames is overleden. Mooie scène als de kleine Ivan weer aan het mokken is en vader ineens de auto stopt en hem de auto uitzet. Zo van: "hier heb ik geen zin in, ga maar ergens anders mokken". In de avond komt hij terug in de drijvende regen om het joch op te halen, die nu toch wel een toontje lager zingt. Ergens weet je dat de vader het goed bedoelt, maar hij weet niet goed hoe hij het moet doen, of hij is niet met zijn tijd meegegaan. En waar is hij die twaalf jaar geweest?

The Return vond ik een film over tradities, opvoeding en veel emoties. Dit alles met prachtige landschapsbeelden en muziek, dus wat wil je nog meer!

  terug naar de vorige pagina