the queen


 

The Queen, van regisseur Stephen Frears (2006)

Kritische belichting van de worsteling met normen en waarden van Queen Elisabeth II  rondom de tragische dood van Lady Diana in 1997.

Het is eind augustus 1997 en Tony Blair ( Michael Sheen ) heeft de verkiezingsrace gewonnen. Hij komt op audiŽntie bij Queen Elisabeth II ( Helen Mirren ) voor kennismaking en om officieel van haar te horen dat zij hem wil vragen een nieuwe regering te vormen. Het gaat allemaal een beetje stuntelig met die protocollen. Maar alles is te leren ! Helaas, Tony Blair wordt meteen in het diepe gegooid, want in dezelfde nacht komt Prinses Diana om het leven na de gevolgen van een auto-ongeluk in Parijs.

Blair zet zijn adviseur aan het werk om een toespraak te schrijven om steun te betuigen aan dit verschrikkelijk verlies en komt met de 'People's Princess'. De media pikken dit maar wat graag op en het staat in alle kranten. Prinses Diana mag dan wel geen lid meer zijn van 'The Royal Family', maar het is wel een prinses van het volk!

De Queen zelf aangespoord door haar man, Prins Philip, trekt zich terug op Balmoral Castle en hoopt er op dat alles overwaait. Zij en haar familie begrijpen niets van deze enorme commotie en ze zorgt ervoor dat de kinderen van Prins Charles vooral niets te horen en zien krijgen van al het gedoe rondom hun moeder.

In de tussentijd heeft zich in Londen bij het paleis een enorme mensenmassa gevormd en een nog grotere bloemenzee. Het volk is ook boos waarom de vlag niet halfstok hangt. In eerste instantie vond Elizabeth dat Diana geen koninklijke begrafenis zou krijgen. "Dat zoeken 'de Spencers' maar uit!" Maar het volk heeft een andere mening en de vraag is of 'The Queen' gaat buigen voor het volk ! Prins Charles zoekt steun bij Tony Blair, die zich wel bezig houdt met het volk en tegelijkertijd ook aan het balanceren is. Hij ziet het als zijn taak de majesteit te overtuigen van de noodzaak zich wel persoonlijk te bemoeien met deze uiterst delicate zaak voor het volk van het koninkrijk...

Tja, dit is natuurlijk gebaseerd op feiten waar we niet omheen kunnen. Persoonlijk was ik ook heel erg geraakt door alle beelden op tv en natuurlijk het overlijden van Prinses Diana zelf. Ook de begrafenis was heel indrukwekkend. Met deze film krijgen we een kijkje achter de schermen, want dat het niet vlotjes is verlopen mag wel duidelijk zijn. Archiefbeelden wisselen af met filmbeelden. Helen Mirren 'is' gewoon de Queen. Een worstelende Queen : moet ze nu aan haar oude waarden vasthouden of wellicht meegaan met de tijd ? En zijn die waarden nog wel van deze tijd? Ook iets wat volgens mij hier minder goed is doorgekomen is de rol van Tony Blair. Hij heeft er volgens deze film voor gezorgd dat de Engelse monarchie nog is zoals die is. Goede rol ook van James Cromwell als grumpy Prins Philip. Ik vond Charles wat minder uit de verf komen, maar Blair ( Sheen ) daarentegen wel heel goed.

Kortom...mooi document, goede acteerprestaties en vooral een goede kritische film over het Britse koningshuis, en die zijn er niet zo veel volgens mij !

 

 


terug naar de vorige pagina