the others


 

The Others, van regisseur Alejandro AmenŠbar (2001)

Het verhaal speelt op een Kanaaleiland, de Tweede Wereldoorlog is voorbij en Grace voedt haar kinderen alleen op. Haar man is niet teruggekeerd van het front. Ze voedt haar kinderen op met strenge hand en met intens religieuze opvattingen. Haar kinderen lijden aan een vreemde ziekte: ze kunnen geen daglicht verdragen, dus overal is het donker. Wanneer er zomaar drie bedienden op de stoep van het Victoriaanse landhuis staan, veranderen er ineens dingen.

Wanneer de film begint zie je een vrouw zitten, Grace ( goed gespeeld door Nicole Kidman).Ze heeft duidelijk te lijden gehad van haar bestaan. Ze is gracieus, heeft mooie kleren en is dus duidelijk niet onbemiddeld. Ze woont samen met haar kinderen Anne( Alakina Mann) en Nicholas (James Bentley) in een enorm landhuis. Anne en Nicholas kunnen niet tegen daglicht, dus overal moeten de gordijnen dicht waar zij zijn. Grace is in afwachting van haar man die thuis moet komen van het front.

Dan ineens zomaar zonder aankondiging wordt er gebeld: er staan drie mensen voor de deur. Het blijken bedienden te zijn. Mrs Mills ( Fiona Flanagan), Lydia ( Elaine Cassidy) en Mr Tuttle ( Eric Sykes). Ze reageren op de advertentie. Grace is op het panische af als het om haar kinderen gaat en legt heel duidelijk uit dat er geen deur mag worden geopend voordat de vorige wordt gesloten, dit in verband met de ziekte van de kinderen. Ann het oudste kind zegt dat ze soms kinderstemmen hoort en ook dat ze communiceert met een jongen Victor. Haar jongere broertje snapt er niets van, maar Ann schept er duidelijk plezier in hem de stuipen op het lijf te jagen.

De bedienden blijken zich al gauw op hun gemak te voelen en dat komt weer omdat zij vroeger ook in dit huis hebben gewerkt. Grace vertelt dat van de een op de andere dag de oude bedienden vertrokken waren. Grace voedt haar kinderen heel streng religieus op. Dochter Ann is het niet overal mee eens en Grace heeft niet overal antwoorden op. Het is duidelijk dat het leven haar af en toe aanvliegt. Wanneer ze op een dag probeert het huis te verlaten en in het dorp naar de priester te gaan, is daar een enorme mist. Dan opeens ziet ze een gedaante uit die mist komen: het is haar verloren gewaande echtgenoot, Charles ( Christopher Eckleston). Charles ziet er meer dood dan levend uit en ligt de hele dag in bed.

Wanneer Grace dan zelf stemmen hoort in het huis en geroezemoes, kan ze er niet meer tegen...

Alejandro AmenŠbar, ontdekt door Tom Cruise, door zijn geweldige film: Abre Los Ojos uit 1997.  Zijn naam staat ook in het rijtje van executive producers. 'The Others' is een spannende thriller, eigenlijk vertaald uit het Spaans.  De ingrediŽnten zijn eigenlijk heel simpel: een groot landhuis op een verlaten eiland ( ik las ergens terug dat het Jersey was), de merkwaardige ziekte van de kinderen die complete duisternis in huis brengt, het ontbreken van een echtgenoot en de ondersteunde muziek. Als kijker vraag je je meteen allerlei dingen af: waarom zijn haar ex bedienden zo plotseling weggegaan? Of hoe zit dat met de stemmen die Ann af en toe hoort. Of wie zijn toch die merkwaardige bedienden, die zomaar op de stoep staan? Zelf was ik aan het puzzelen waar het stuk zich nu moest spelen. Er wordt gesproken over een eiland, maar het zijn Britten. Het eiland is bezet geweest door de Duitsers. Hmm..Enfin, genoeg informatie die subliem wordt uitgewerkt door de regisseur. De film wordt wel min of meer gedragen door Nicole Kidman, maar zij is een actrice die dat ook kan! En er wordt heel mooi naar een climax toegewerkt, waar alle stukjes weer op hun plek vallen. Maar voor het zover is, ben je ruim twee uur ver! Zeker een aanrader!

 

  terug naar de vorige pagina