the motorcycle diaries


 

The Motorcycle Diaries, van regisseur Walter Salles ( 2003)

In 1952 trokken twee jonge Argentijnen, Ernesto Guevara en Alberto Granado, samen op reis door Latijns-Amerika om de échte wereld buiten Buenos Aires te verkennen. Ernesto is een 23-jarige student geneeskunde die gespecialiseerd is in lepraonderzoek en op het punt staat zijn diploma te halen; Alberto is 29 en werkt als biochemicus in een kliniek. De film vertelt niet alleen de belevenissen van het avontuurlijke duo, maar ook hun confrontatie met de onrechtvaardigheden van een onverbiddelijk klassensysteem. Geïnspireerd op de dagboeken van de man die later bekend zou worden als « El Che ».

Het begint als een jongensdroom: twee jongens op een oude motor, een Norton 500,  helemaal bepakt en bezakt op weg. Ernesto Che Guevara, bijgenaamd 'Fuser' ( Gael García Bernal ) en Alberto Granado ( Rodrigo de la Serna ) maken al vlak bij huis een schuiver,  zo euforisch zijn de twee. Ze rijden van Argentinië, door Chili en komen uiteindelijk terecht in de leprakolonie in het Amazonegebied. De Norton verliest steeds meer onderdelen en uiteindelijk moeten ze hem achter laten. De twee avonturiers komen in de krant, want zo schrijft een Chileense krant "deze twee dokters hebben al vele mensen geholpen". Als helden worden ze binnengehaald en altijd komen ze wel aan onderdak. Ze zien veel onderweg en veel daarvan is onrecht.

Het jongensavontuur verandert langzaam in een keiharde kennismaking met de realiteit van Latijns-Amerika. Aangekomen in de leprakolonie in het Amazonegebied voelt Ernesto zich meteen op zijn gemak. Hij daagt moeder-overste uit, door zonder handschoenen te werken. Behandelde lepra is immers niet besmettelijk! Ook voelt hij zich niet happy met het feit dat aan de ene kant van de rivier de behandelde patiënten zitten en aan de andere kant de onbehandelde. Hij maakt snel vrienden met mensen aan 'de andere kant'. Wanneer zijn vertrek wordt aangekondigd haalt hij nog een stunt uit.

Ik heb deze film al op het 'Film by the Sea' festival gezien in september, maar er nog geen beschrijving van gemaakt. Heel eenvoudig omdat ik toen zoveel mooie films heb gezien. Nu deze in de bioscoop draait en ik op geen enkele pagina een aardige recensie heb gevonden over deze toch wel heel bijzondere film, heb ik besloten deze als nog te maken.

De film is gebaseerd op de dagboeken van een man die later bij iedereen bekend wordt als grote vrijheidstrijder. Na het zien van deze film, is dit zeker niet vanzelfsprekend. Het is een mooie film over twee mensen die een droom hebben, die realiseren en onderweg tot een ander besef komen. De titel : "The Motorcycle Diaries" is misschien niet zo goed gekozen, want de Norton ligt al redelijk snel uit elkaar, maar de film zit goed in elkaar, zonder politiek te worden. Het is zeker een roadmovie, maar één waarbij je voelt dat er een innerlijke bewustwording groeit. De twee komen wel in allerlei situaties terecht die sociaal gezien onjuist zijn, maar de film wordt niet zwaar.  Verder prachtige landschappen en hele mooie kleuren.

Aanrader! 

  terug naar de vorige pagina