The Last King of Scotland


 

The Last King of Scotland, van Kevin MacDonald (2006)

De idealistische Scotsman, Nicholas, net afgestudeerd dokter, wil in Uganda het verschil gaan betekenen. Al snel wordt hij de personal advisor van dictator Idi Amin en wordt letterlijk en figuurlijk meegezogen in diens ambities. Dat dit hem duur komt te staan, wordt hem pijnlijk duidelijk gemaakt...

Nicholas Garrigan ( James McAvoy ), is afgestudeerd dokter in Schotland. Hij heeft geen zin in een Schots ziekenhuis te gaan werken en besluit voor de wijde wereld te kiezen. Onwillekeurig valt zijn keuze op Uganga. We schrijven 1970, waar dictator Idi Amin net aan de macht is gekomen. Garrigan komt te werken in een landelijk ziekenhuis en maakt kennis met Sarah ( Gillian Anderson ) en haar man. Sarah is een mooie vrouw, maar ook trouw aan haar man.

Tijdens een bezoek van dictator, Idi Amin,  aan het dorpje, ' redt ' Nicholas het leven van Amin, die overigens subliem wordt neergezet door Forest Whitaker, vervolgens gaat het in een stroomversnelling, en voor hij er erg in heeft, zit hij in Entebbe, in het paleis van Amin. Hij wordt persoonlijke vriend en later personal advisor van Amin.

Nicholas is verblind door de aandacht en het enthousiasme van de dictator en wordt letterlijk en figuurlijk het privéleven van Amin ingezogen. Hij maakt kennis met de vrouwen en kinderen van de dictator en raakt danig onder de indruk van Kay. Die door de dictator is 'weggestopt', omdat ze een zoon op de wereld heeft gezet die niet 'normaal' is.

Na een tijd krijgt Nicholas in de gaten dat de dictator er eentje is met stemmingswisselingen. De ene keer kan hij doodvallen en de andere keer wordt hij op handen gedragen. De jonge Schot raakt te bevriend met Kay, een van de vrouwen van Amin. En zoals dat gaat in een dictatuur, kun je niet poepen zonder dat de veiligheidsdienst het weet. Als Nicholas weg wil, merkt hij dat dit niet kan en ook zijn Britse ' collega ' laat hem zakken. Het duurt niet lang of de jonge dokter heeft zich danig in de nesten gewerkt, dat ontsnappen onmogelijk lijkt....

Mooi portret van de medogenloze dictator Idi Amin die in negen jaar zo'n 300.000 Ugandezen naar de andere wereld heeft geholpen. We kijken naar het verhaal vanuit een bijzondere hoek, die van de jonge dokter uit Schotland. Zijn menselijkheid - en vriendlijkheid wordt in eerste instantie belicht, maar later wordt duidelijk dat het toch niet zo goed gaat als hij doet voorkomen. Hij ziet overal mensen die het op zijn leven gemunt heeft en moordt bijna de hele staff uit.

Als je naar de film kijkt, lijkt het onmogelijk dat zo iemand dit op zijn geweten heeft, maar dat beeld wordt subliem bijgesteld naarmate de film verder gaat. De jonge Nicolas geniet van de aandacht en heeft totaal geen idee waarmee hij zich heeft ingelaten. Mooie film die op ware feiten is gebaseerd.

Aanrader!

 

 

  terug naar de vorige pagina