the kite runner


 

The Kite Runner, van regisseur Marc Forster (2007)

Het verhaal over twee jongens, Amir en Hassan in Afghanistan, die gevoed zijn door dezelfde vrouw en samen opgroeien. Toch is er een wezenlijk verschil in klasse tussen de twee. De een is rijk en de ander arm. Er gebeurt is vreselijks en Amir kiest voor zichzelf en laat Hassan vallen. De oorlog begint en Amir verhuisd naar het grote Amerika, maar dan jaren later krijgt hij de kans om het 'goed te maken'.

Het is prachtig plaatje als de jongens Amir en Hassan meedoen met de grote vliegerwedstrijd. Het gaat er behoorlijk heftig aan toe, want het is de bedoeling om andere vliegers werkelijk te snijden met het bewerkte vliegertouw. Amir komt uit de rijke klasse en woont met zijn vader. Hassan werkt als dienaar voor de jonge Amir, omdat hij nu eenmaal van een 'lagere klasse' is. Voor Amir en Hassan is het heel simpel. Het is dan ook Hassan die voor zijn meester op komt als deze wordt getreiterd. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks en Amir verraadt zijn beste vriend.

Er gaat een tijd overheen en Amir vertrekt met zijn vader naar Amerika om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Zijn vader gaat in een benzinepomp werken en Amir zelf wordt schrijver. Hij krijgt ook een leuke vriendin en alles lijkt te kloppen. Dan komt er een telefoontje uit Afghanistan en dit zorgt ervoor dat het leven van Amir niet meer hetzelfde zal zijn. Of was het dat al niet?

The Kite Runner is de verfilming van het prachtige boek van Khaled Hosseini. De vraag is of zo'n een prachtig werk te verfilmen is. Ik vond het een zeer geslaagde verfilming die me een goede kijk gaf op het Afghanistan van toen en ook van de mensen die er woonden. Het is een verhaal over trots, eer, vriendschap, schuld, wraak en boetedoening. Amir is uit heel ander hout gesneden dan zijn vader zou willen, maar het is niet anders. Dat zijn vader niet weet dat er toch wel degelijk een scherpe kant aan zijn zoon zit, komt er mooi uit. Het verhaal van de vliegeraars staat een beetje symbool voor de oorlog, waar vliegtuigen elkaar ook naar beneden proberen te schieten. Indien je niets van het nieuws over dit verscheurde land hebt meegekregen, dan krijg je hier een beetje bijscholing. Het blijft natuurlijk een interpretatie van de regisseur, waar wellicht enige nuance zal moeten worden aangebracht, maar toch...

De film duurt lang, maar hij is zeer onderhoudend. Aanrader !

  terug naar de vorige pagina