the edukators


 

The Edukators, van regisseur Hans Weingarten (2004)

The Edukators draait rond een drie jonge wereldverbeteraars: Jan, Peter en Jule. De twee vrienden Jan en Peter maken naam als mysterieuze daders van geweldloze en creatieve acties. Peters vriendinnetje Jule maakt de zaken gecompliceerder als ze op Jan verliefd wordt. Roekeloze keuzes resulteren uiteindelijk in een ongewilde kidnapping die de drie idealisten confronteren met de normen en waarden van hun machtige tegenstanders. Politiek activisme is ineens moeilijker dan gedacht.

Jule ( Julia Jentz ) gaat schoenenwinkels binnen om aan klanten te vertellen hoe de schoenen worden gemaakt. Door kinderarbeid in Azie. Peter ( Stipe Erceg ) en Jan ( Daniel Bruehl ) breken 's nachts in in villa's en stelen niets, maar geven het interieur een grote eigenzinnige metamorfose. Meubels worden op elkaar gestapeld, stereoinstallaties gaan de koelkast in, dure porceleincollecties krijgen als nieuwe verblijfplaats de wcpot. En als toelichting op hun acties laten ze altijd een briefje achter, met de tekst: "Die fette Jahren sind vorbei", of " Sie haben zu viel Geld ". Hartstikke leuk en spannend!

Dan wordt Jule haar huis uitgegooid, omdat ze te laat is met de huur. Peter helpt haar aan iets nieuws, maar kan haar niet helpen met verhuizen, want hij moet naar Spanje. Hij vraagt aan zijn vriend Jan of hij haar wil helpen en dat loopt een beetje uit de hand. Jule wordt verliefd op Jan en Jan neemt Jule mee in de VW-bus 's nachts om haar te laten zien wat hij en Peter uitspoken en haar enthousiast te maken dat er nog idealisme is.

Het gaat niet volgens plan en loopt zelfs gigantisch uit de hand als Jan en Jule worden betrapt door de eigenaar van een villa. Geen onbekende voor Jule. Peter wordt erbij gehaald en er zit volgens de drie niets anders op dan de eigenaar mee te nemen als hun gijzelaar. In de VW-bus gaan de vier op pad...

Gezien op het Filmfestival, vond ik deze film écht geweldig. De regisseur laat het publiek stelling nemen. In het begin leeft iedereen mee met de drie jongeren, maar zodra het tot een gijzeling komt, wordt je gedwongen je standpunt te herzien. Een gijzeling is immers niet meer leuk en creatief en zeker niet idealistisch. Op een gegeven moment zie je de gijzelaar, Hardenberg, zelfs in het challetje koken als de drie ieder met zichzelf bezig zijn. Hij was vroeger ook links activist.  Het verhaal is origineel zit goed in elkaar en ook het eind is verrassend!

Net weer op dvd bekeken en dan ga je weer nieuwe dingen zien. Aanrader dus!

  terug naar de vorige pagina