the bourne identity


 

The Bourne Identity, van regisseur Doug Liman (2002)

Een agent 'special forces' van de CIA wordt op één van zijn missies neergeschoten en is sindsdien zijn geheugen kwijt. Hij maakt het zijn doel, uit te vinden wie hij is, wat hij doet en wie verantwoordelijk voor de situatie is.

Een man wordt uit de Italiaanse wateren gevist met kogelgaten in zijn duikerspak. De man heeft de aanslag overleefd, maar is zijn geheugen kwijt. De scheepsdokter verwijdert de kogels en ontdekt ook een klein metalen staafje met hierop de code van een Zwitserse bankrekening. In Zürich ontdekt hij in de kluis van de bank een heleboel geld, een hele berg paspoorten met verschillende nationaliteiten en een pistool! Wellicht was het feit dat hij met kogelgaten in zijn duikerspak in het water lag, geen toeval...

Ok, hij heet dus Jason Bourne (Matt Damon) en woont in Parijs. Al snel heeft hij het aan de stok met de Zwitserse politie, want die betrappen hem als hij in het park ligt te slapen. Om veel narigheid te voorkomen schakelt hij een politieman tijdelijk uit. Hij vlucht naar de Amerikaanse ambassade, in de hoop hier hulp te vinden. Die geloven hem niet en de politie blijkt te zijn gealarmeerd. Het lukt hem te vluchten met hulp van Duitse Maria ( Franka Potente), die hem voor veel geld naar Parijs brengt. Het wordt een ruig ritje in Zürich, maar met een mini is het gemakkelijker manoeuvreren.

Zijn komst naar de bank in Zürich heeft nog meer in werking gezet, want kennelijk dachten zijn superieuren dat hij dood was. In Parijs blijkt zijn appartement niet écht een schuilplaats. Beiden worden nu ook door de Franse politie gezocht en het wordt Bourne steeds meer duidelijk dat er hoge dingen op het spel staan. Beetje bij beetje komt ook zijn geheugen af en toe terug. De grond wordt steeds heter, maar Bourne steeds sterker...

Goede actiethriller, met veel achtervolgingen en spectaculaire effecten. Vreemd om Matt Damon in deze rol te zien, maar hij doet het wel goed. Waarschijnlijk had de film er anders uitgezien als we Collin Farrell of Harrison Ford in de rol van Bourne hadden gezien, maar de film was een succes, want op het moment dat ik dit schrijf is er al een vervolg in de bioscoop: The Bourne Supremacy. Franka Potente speelt ook goed als de mysterieuze vrouw en natuurlijk ontstaat er chemie tussen de beiden karakters. 

  terug naar de vorige pagina