terug naar de kust


 

Terug naar de Kust, van regisseur Will Koopman (2009)

Een thriller van eigen bodem waarin een alleenstaande moeder te maken krijgt met bedreigingen. Wanneer ze onderduikt bij haar zus wordt ze herinnerd aan haar niet te plezierige jeugd en intussen komt haar belager dichterbij.

 

De film start met twee vrouwen die over een gang lopen. Is het een ziekenhuis? Is het een gevangenis? We gaan het meemaken! Flashback! Maria Vos ( Linda de Mol ) woont met haar twee kinderen in Amsterdam. Ze heeft een nieuwe vriend, Geert. Samen spelen ze in een coverbandje. Geert is een beetje depressief en neukt andere vrouwen en daar heeft Maria geen trek in. Dag Geert ! Ze vertelt hem nog dat ze zwanger is van zijn kind, maar dat ze het wil laten weghalen. Zo gezegd, zo gedaan.

Een paar dagen na haar abortus krijgt Maria dreigbrieven. Het lijkt of iemand weet van de abortus en ook waar ze woont! Het wordt nog gekker en angstaanjagender: ze ontvangt ook nog een dode rat en wordt wakker gebeld door een begrafenisondernemer. Voor haar ! Dit lijkt een hele smakeloze grap en Maria gaat naar de politie, maar de rechercheur gelooft het niet en vertelt haar dat ze geen bewijs heeft om iemand aan te houden. Hij geeft haar het advies om de stad te ontvluchten.

Dat doet Maria dan ook. Ze gaat naar de kust; naar haar zus, Ans ( Ariane Schluter ) Ans woont nog in het ouderlijk huis samen met haar man. Maar als Maria arriveert, blijkt haar zwager op zakenreis te zijn. En later vertelt haar zus dat hij eigenlijk vertrokken is. Dan wordt ze ineens wakker onder de blauwe plekken met een hoofdwond...Zou ze het gedroomd hebben? De rechercheur belt ook nog dat haar huis in de stad is afgebrand....

 

Spannende thriller met veel bekende namen en een goede rol van Linda de Mol. Weer eens iets anders : Linda als brunette! Een verfilming van het gelijknamige boek van Saskia Noort, die deze week al Gouden Film is geworden ( 100.000 bezoekers ). Mooi gedaan de flashback in de flashback, maar halverwege de film kun je het lijstje met potentiŽle daders behoorlijk kleiner maken. De beklemming van het duinhuis, compleet met herfstachtig weer, en de spelers maken het plaatje compleet en goed te pruimen !

 

  terug naar de vorige pagina