tape


 

Tape, van regisseur Richard Linklater (2001)

Twee oude schoolvrienden ontmoeten elkaar na 10 jaar weer. De redenen zijn voor beiden verschillend en dit wordt op een smoezelige motelkamer 'uitgevochten'.

De twee oude schoolvrienden zijn elkaar na hun afstuderen uit het oog verloren. Tien jaar later ontmoeten ze elkaar weer. Johnny ( Robert Sean Leonard) is een doobrekend regisseur en staat aan de vooravond van zijn doorbraak. Hij heeft het duidelijk verder geschopt dan zijn oude schoolvriend Vince ( Ethan Hawke) die al dealend en snuivend de kost bij elkaar verdiend.

De twee ontmoeten elkaar op verzoek van Vincent. Eerst is het oude jongens krentenbrood, maar langzamerhand wordt de sfeer grimmiger. Vince haalt een voorval naar boven waar Johnny eigenlijk niet aan wil worden herinnerd, maar kennelijk zit het zijn vriend behoorlijk hoog.

Zelfs zo hoog dat hij zijn bekentenis op band heeft vastgelegd! Het gaat om de verkrachting van een vriendinnetje van Vincent. Johnny doet het af als : we waren jong en dronken en van het een kwam het ander. Maar hier lijkt zijn vriend geen genoegen mee te nemen. Hier zit de regisseur die morgen zijn grote dag heeft duidelijk niet op te wachten, maar het feit dat zijn bekentenis vast is gelegd vindt hij toch wel bedreigend.

Het verhaal krijgt een prachtige wending als blijkt dat de dame in kwestie in dit stadje werkt als hulp assistent van justitie en sterker nog: Vince heeft haar uitgenodigd vanavond...En Amy ( Uma Thurman) blijkt een hele andere kijk op de zaak te hebben!

In eerste instantie dacht ik van: wat een minimaal verhaal en wat moet ik hier nu weer mee. Maar gaandeweg, zoals wel vaker gebeurd, ben ik deze film meer gaan waarderen. Hij speelt geheel af op een motelkamer met mimale middelen en eigenlijk draait het om twee spelers. De film is een verfilming van een gelijknamig toneelstuk en het is te danken aan Uma Thurman en haar man Ethan Hawke dat het verfilmd is. Vanaf het begin heb je een hekel aan de karakter van Vince en begrijp je niet wat hem bezielt, maar langzamerhand wil je toch wel weten of er écht iets is gebeurd. Geen slechte keuze, denk ik!

 

  terug naar de vorige pagina