sunshine cleaning


 

Sunshine Cleaning, van regisseur Christine Jeffs (2008)

Een film over twee zussen die proberen er het beste van te maken en waarom geen schoonmaakbedrijf beginnen voor misdaadlocaties?

Zo ben je cheerleader en populair en date je de quarterback en zo maak je de bedden op in een hotel en laat je vent je in de steek en blijf jij achter met je zoontje. That's life ! Voor Rose ( Amy Adams ) gaat dat zeker op, maar ook voor haar zus, die van de ene naar de andere baan gaat. Maar Rose blijft het proberen en via haar 'minnaar', een rechercheur die 'gelukkig' getrouwd is, krijgt ze te horen dat er veel geld verdiend wordt aan bloed opruimen na een crime scène.

Het idee is geboren en Rose voert het uit. Een schoonmaakbedrijf voor misdaadlocaties. Samen met haar zus Norah          ( Emily Blunt ), die iets anders mag doen dan het zoontje van Rose de stuipen op het lijf jagen met haar spookverhalen. Het begint heel smerig en walgelijk natuurlijk, maar de zussen raken ervaren en schrikken al gauw niet meer terug van een beetje bloed.

Natuurlijk hebben ze totaal geen ervaring in deze business en van vergunningen hebben ze al helemaal niet gehoord. Maar de eigenaar van een schoonmaakartikelenwinkel vindt de vrouwen sympathiek en helpt ze. Als na een paar cursussen de vergunningen binnen zijn, zijn ze echt professioneel !

Maar is dit allemaal te combineren met hun persoonlijke levens, want het gaat je niet in de koude kleren zitten...

Natuurlijk een film die hoge verwachtingen oproept, want er is gelijkenis met 'Little Miss Sunshine'. Aan dat juweeltje kan de film niet tippen, maar op zichzelf is het een leuke, sympathieke film geworden. Twee of eigenlijk drie sterke personages ( Amy Adams, Emily Blunt en Alan Arkin ), een origineel verhaal en door de film lopen nog een aantal andere mooie lijnen. Alan Arkin speelt wederom een geweldige rol als opa. De film blijft menselijk en wordt niet plat of te sentimenteel. Wel veel vragen die onbeantwoord blijven en dat is een wel beetje onbevredigend, want 'Sunshine Cleaning Part Two' lijkt me geen goed plan.

 

 terug naar de vorige pagina