submarino


 

Submarino, van Thomas Vinterberg (2010)

Verhaal over twee broers die te vroeg volwassen zijn geworden tegen hun wil in en van het pad zijn geraakt. Een film over verdriet, schaamte, liefde, verslaving en vooral boosheid en onmacht.

Nick en zijn kleinere broer zorgen voor hun kleine broertje, omdat Ma alcoholist is. Zij zorgen ervoor dat het kleintje te eten krijgt en te drinken. Er is geen Pa te bekennen, dus de jongens staan er alleen voor. Dan slaat het noodlot toe en zorgt ervoor dat de broers uit elkaar worden gehaald.

We maken een sprong in de tijd en zijn zo'n 30 jaar later. Eerst volgen we Nick ( Jacob Cedergren ). Nick vult zijn dagen met bier drinken, naar de sportschool gaan en af en toe een wip met zijn buurvrouw. Nick is vooral boos. Boos op zichzelf, maar ook boos op de rest van de samenleving. Hij kan geen contact krijgen met zijn broer en daarom ramt hij een telefooncel in elkaar.

Dan volgen we Nick's broer die een zoontje heeft: Martin. Zijn moeder is 2 jaar geleden overleden waarschijnlijk aan een overdosis, want Nick's broer is een junkie. Hij moet heel vaak 'naar de wc' en gaat uiteindelijk ook de straat op om te dealen. Op zijn manier probeert hij voor zijn zoon te zorgen, want die houdt van zijn Pa. Het gaat natuurlijk mis.

De grote Thomas Vinterberg is teruggekomen met een keiharde film over twee broers. De manier van filmen is bijzonder te noemen. Eerst zien we de jeugd van de broers. Daarna volgen we de oudere broer en daarna zijn jongere broer. Niet zomaar. Nee, het gaat uit het perspectief van de beide broers. Later komt het weer tezamen in het heden.  Het is niet een film waarbij je blij met een glimlach de bioscoop verlaat. Zeker niet. Toen ik hem in Vlissingen bij het Film by the Sea in 2010 zag, herinner ik me nog dat de hele zaal echt bleef zitten na de film. Alsof je met een mokerslag op je bek was getimmerd. En dat gebeurt ook. In het begin denk je ach god... die twee jochies die voor hun broertje zorgen..wat lief. Maar dat duurt niet zo lang. De onmacht is niet om aan te zien. Nick kan geen contact maken met onder andere zijn broer terwijl hij van hem houdt en zijn broer kan de naald niet laten liggen terwijl hij zo van zijn zoontje houdt. Heel indrukwekkend!

 terug naar de vorige pagina