state and main


 

State and Main, van regisseur David Mamet (2000)

Deze film heb ik onlangs in de bioscoop gezien, maar hij is ook al verkrijgbaar op video of dvd.

Een filmploeg strijkt neer in een klein dorpje in New England, Waterford. Over een paar dagen moet het erop staan, want ze hebben al veel tijd verloren; en tijd is geld! Het dorpje zou ideaal zijn om de film te schieten. Alles is er! Klein detail is dat de ploeg uit de vorige locatie is weggestuurd omdat de hoofdrolspeler er een vreemde hobby op na zou houden... Enfin alles wordt in werking gesteld om de film te maken en heel het dorpje is overdonderd. Zo ook de burgemeester die meteen de regisseur uitnodigt voor een diner. Natuurlijk zijn er allerlei kleine problemen zoals het feit dat de scenarioschrijver, gespeeld door Philip Seymour Hoffman, zijn typemachine kwijt is. Of dat de vrouwelijke hoofdrolspeler, gespeeld door Sarah Jessica Parker, haar borsten niet aan het publiek wil laten zien. Terwijl zo'n beetje de gehele mannelijke bevolking die een of meerder keren in een of ander tijdschrift heeft bekeken! De regisseur heeft het er maar druk mee en heeft ook overal een oplossing voor. Hoewel... Wanneer de hoofdrolspeler, gespeeld door Alec Baldwin, zich weer eens in de nesten heeft gewerkt, wordt het toch nog spannend...

Leuke film die je laat zien hoe het maken van een film in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken. Tevens zit er nog een leuke romance in tussen de schrijver en de eigenaresse van de boekwinkel, die ook nog in het plaatselijke toneelgezelschap speelt.

Corruptie, ijdelheid en gierigheid zijn thema's die steeds weer terugkomen in deze prachtige satire op de filmindustrie.

 terug naar de vorige pagina