speed


 

Speed, van regisseur Jan de Bont (1994)

Hoe vaak ik deze film heb gezien, weet ik niet meer. Telkens weer is het één en al spanning en snelheid! Een gefrustreerde bommenlegger heeft een bom bevestigd aan een stadsbus en indien de bus onder een bepaalde snelheid komt, gaat de bom af. Zaak voor de politie, in de persoon van Jack Traven, om dit klusje te klaren...

Keanu Reeves speelt de politieagent Jack Traven, die samen met zijn partner (gespeeld door Jeff Daniels) een speciaal antiterrorisme team vormen van de Los Angeles politie. Hun hulp wordt ingeroepen als een terrorist een bom heeft bevestigd in een lift van een groot kantoorgebouw in LA. Het lukt Jack en zijn partner een aantal mensen te bevrijden, maar dan blijkt dat de terrorist( goede rol van Dennis Hopper) het er niet bij laat zitten. Hij speelt een spelletje met Jack, zo lijkt het.

Speed

Diezelfde terrorist laat weten dat er een bom zit in een stadsbus. De bom zal afgaan indien de snelheid van de bus onder de 50 mijl zal komen. Het lijkt een persoonlijke strijd te worden tussen Jack en de terrorist, dus hij ziet het als zijn taak om de bus te redden. Jack krijgt hulp van Annie, gespeeld door Sandra Bullock, die zich onder de passagiers bevindt. Indien de chauffeur van de bus wordt geraakt door een kogel, wordt Annie de nieuwe bestuurder van de bus. Of het Annie lukt de bus veilig weer thuis te krijgen, verklap ik niet. 

Spectaculaire scène vond toen ik Jack onder de bus probeerde de bom onschadelijk te maken en sowieso het gegeven is een spannend feit met voldoende ruimte voor een regisseur om in te vullen. Het is een zinderende actiethriller van de bovenste plank met een grote pluim voor Jan de Bont, die met deze film zijn regiedebuut maakt. Visueel valt er heel wat te genieten en ook de sound is niet vergeten! Goede rollen van Sandra Bullock en Keanu Reeves, die met deze film hun populariteit flink opschroefden.

 terug naar de vorige pagina