space cowboys


 

Space Cowboys, van regisseur Clint Eastwood (2000)

Veertig jaar geleden stonden ze op het punt als eerste de ruimte in te gaan. Een machtspelletje op hoog niveau besliste anders. Nu krijgen de vier een tweede kans om hun jongensdroom waar te maken en dat ze daarbij en passant ook nog de wereld kunnen redden is van onderschikt belang !

Team Daedalus bestond in de zestiger jaren uit Frank, Tank, Hawk & Jerry. Dit waren de beste astronauten op dat moment, dus het stond als een paal boven water dat zij als eerste de ruimte in zouden gaan. Jammer genoeg voor Frank en zijn team ging het anders en werd zijn team aan de kant geschoven. Verbitterd en vooral teleurgesteld zijn de vier afgezwaaid.

Nu wordt de hulp van Frank ingeroepen als een Russische satelliet uit zijn baan is. Het is er nog een uit de Koude Oorlog periode dus Frank zou er alles van moeten weten. Hij mag een team met jonge astronauten de fijne kneepjes van het vak leren. Ja, maar zo werkt het dus niet bij Frank ! Mooi niet; hij wil zelf ! Zijn chef die hem destijds ook al behoorlijk dwars zat stemt er morrend mee in. Die heeft nog een troef, maar ook dit gaat weer even anders.

Team Daedalus is 'alive and kicking'. De vier oude knarren gaan er voor en hoe! Okee, er wordt een beetje gesjoemeld met de medische keuring, maar 'who cares'?  Zelfs de oude vluchtleider stemt er mee in, op voorwaarde dat er twee van zijn astronauten mee gaan. En dan is het zover. Frank, Tank, Hawk & Jerry worden de ruimte ingeschoten en ze genieten als vier jongens ! In de ruimte bij de satelliet wacht een kleine verrassing, maar daar draaien Frank en zijn team de handen niet voor om.

Gisteravond bekeken en ...'ja'...dit is prachtig !

Vier oude knarren die alsnog de ruimte in mogen. Ik heb genoten van het spel van Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, Clint Eastwood en James Garner. Een mooie prent voor iedereen die op het punt staat iets te willen doen en denk dat het eigenlijk niet meer kan ! Nare rol van James Cromwell, als NASA baas. Maar daar gaat het helemaal niet om! De vrouwen smelten voor de vier kranige mannen. Goed de film mag misschien iets te lang hebben geduurd, want het ging een beetje op Armageddon lijken. Maar over de hele linie gezien is dit een leuke film en in welke film krijg je nu nog vier van die topacteurs naast elkaar te zien die lekker lol maken?

Juist !

 

 

  terug naar de vorige pagina