slumdog millionaire


 

Slumdog Millionaire, van Danny Boyle (2009)

Een 'chaiwalla' uit de sloppenwijken van Mumbai zorgt ervoor dat heel de stad aan de tv gekluisterd zit, als hij op het punt staat veel geld te winnen in een tv-quiz.

Als de film begint, zien we een Indiase jongen die door een politieagent wordt gemolesteerd. We zitten in het heden.

De politiechef heeft hem opgepakt, omdat hij wordt verdacht van fraude. Jamal doet mee met het immens populaire
tv-programma: "Who wants to be a millionaire". Hij wist alle vragen en daarom heeft de quizmaster de politie gebeld, want dat kan natuurlijk niet. Dat een chaiwalla en weesjoch uit de sloppen van Mumbai alles weet ! Dus zit er een luchtje aan, volgens hem.

Nu speelt de politiechef de videoband terug om te kijken wat de vragen waren. En hoe het mogelijk was dat een 18 jarig jochie, opgegroeid in de sloppenwijk van Mumbai, de antwoorden wist. Bij elke vraag volgt een flashback. Jamal vertelt zijn verhaal aan de politiechef.

Hoe hij als klein jochie al heel snel zijn moeder heeft verloren. Hoe hij samen met zijn broer verder heeft geleefd. Wat hij allemaal heeft meegemaakt. Hoe hij zijn grote liefde heeft ontmoet. En nog heel veel meer belangrijke gebeurtenissen in het leven van Jamal. Ook hoe hij zich heeft ingeschreven voor het programma en waarom.

Slumdog Millionaire is een geweldig mooie film. Het laat zien hoe vreselijk het was in de sloppenwijken van Mumbai, zonder zielig te worden.  Hoe het met de rassenhaat tussen de hindoes en de moslims ging. En ook dat de politie niets deed. Het stelt kinderprostitutie aan de kaak, maar ook mensenhandel. Jamal is een theejongen die werkt in een callcenter. Hij weet precies hoe alles werkt daar. Hij is enorm geliefd. Zijn collega's leven enorm met hem mee als hij de quiz speelt. Niet alleen zijn collega's, maar heel Mumbai (Bombay).

Het is een portret van een Indiaas jochie die opgroeit zonder ouders. Die samen met zijn broer de wereld gaat verkennen en zich staande weet te houden. Die de liefde van zijn leven vindt en haar nooit meer kwijt wilt. Maar ja, zo werkt het niet in het leven. Of misschien toch wel? Net zoals vragen van een quiz. Je weet ze of je weet ze niet. Het is ook een mooi verhaal over loyaliteit, corruptie, boetedoening, familie en liefde. Filmisch is een feest van mooie plaatjes, kleuren en muziek en natuurlijk de raamconstructie.
Dev Pattel speelt de hoofdrol van zijn leven. En de film heeft de ene na de andere prijs weggehaald, waaronder een Oscar. Uiteraard was het een hit op de diverse filmfestivals.

Komt de film voorbij, ga hem dan zeker zien !

 

  terug naar de vorige pagina