skyfall ( 2012 )


 

Skyfall, van Sam Mendes (2010)

Bond, nieuwe stijl waarin de loyaliteit van Bond op de proef wordt gesteld als een kwelgeest het persoonlijk op M heeft voorzien.

Het begin allemaal met een mislukte operatie met een mooie achtervolging door Istanbul en op het dak van een trein. Bond komt te vallen en men waant hem dood. Er komt zelfs een mooi grafschrift in de krant. Natuurlijk is hij niet dood, maar het zou hem niet gek uitkomen.

In London gaat het allemaal niet veel beter. Het hoofdkwartier van de Britse Geheime Dienst ( MI 6 ) wordt opgeblazen en M moet zich verantwoorden voor het Parlement. Dan blijkt dat er een meesterbrein achter het hele verhaal zit. Bond keert terug naar London en krijgt de opdracht uit te zoeken wie hierachter zit.

Hij komt uit in Shanghai en in Macao waar hij op het spoor komt van Silva. Deze probeert Bond uit te leggen dat hij gebruikt wordt door zijn baas en haalt hem over om zijn werk voor MI6 neer te leggen. Maar ja, deze Bond is trouw aan zijn chef en brengt Silva in de gevangenis. Dan denk je die is veilig opgeborgen, maar eigenlijk begint het kat en muisspel nu pas. Silva weet dat hij niet meer op Bond hoeft te rekenen en dat hij nu twee vijanden heeft: M en Bond.

Bij het zien van deze film in de bioscoop had ik niet hetzelfde gevoel als bij de vorige film met Daniel Craig in de hoofdrol van de geheimagent. En ik had het gevoel dat de regisseur of schrijver van de screenplay zich de vraag stelde of de huidige Bond nog met zijn tijd mee kan. Natuurlijk zien we James vaak met een martini ( shaken not stirred ) maar hier is hij een alcoholist en kwetsbaar. Ook is er niet echt een Bondgirl te benoemen en 007 is zelfs slachtoffer van ongewenste intimiteiten. Allemaal interessante gegevens waarbij de geheimagent meer mens wordt in de film. Is dat goed of is dat niet goed? Iedereen wordt ouder. De weg ligt nu in ieder geval open voor een nieuwe reeks Bond-films, waarbij 007 niet meer een cartoon is, maar een mens van vlees en bloed.  Ik moet er even aan wennen, maar deze is stukken beter dan de vorige twee met Craig in de hoofdrol.  

 

  terug naar de vorige pagina