sideways


 

Sideways, van regisseur Alexander Payne ( 2004)

Twee mannen rijden een week langs de Atlantische kust. De ene gaat binnenkort trouwen en wil er een feestje van maken en de ander is een superpessimist die nog een scheiding moet verwerken. Maar er is meer...

Miles Raymond ( Paul Giamatti ), een leraar Engels en mislukt schrijver, neemt zijn oude schoolmaat Jack ( Thomas Haden Church ) een week mee, voordat deze in het huwelijksbootje stapt. Miles arriveert veel te laat bij Jack en verzint allerlei excuses. Uiteindelijk gaan de twee, in de Saab van Miles, Californie verkennen.

Zoals gezegd is Miles een raspessimist die allerlei medicijnen slikt om zijn leven op de rit te houden. Hij is bezig met een boek, maar krijgt maar geen uitgever bereid het uit te geven. Hij is zo'n twee jaar gescheiden en leeft nu dus als een soort kluizenaar in San Diego. Jack is acteur, dat wil zeggen, Jack was acteur. Een tijd terug heeft hij een rol gehad in een bekende soapserie. Tegenwoordig beperkt het zich tot wat voiceovers bij reclames. Miles heeft het helemaal uitgestippeld. De ene dag gaan ze daar naartoe en dan daarnaar toe, maar Jack wil deze week nog eens stevig de bloemetjes wil buiten zetten ( lees: nog eens eventjes stevig van bil gaan).

Jack sjokt achter de wijnkenner Miles aan, maar ziet en proeft geen verschil tussen Pinot en een Merlot. "Waarom heet de wijn Pinot Noir; hij is toch wit?". Miles leert Jack hoe je een goede wijn kunt herkennen en proeven. In Solvang stelt Miles Jack voor aan Mya ( Virginia Madsen). Volgens Miles is Mya al bezet, maar er is toch een bepaalde chemie. Als Jack ook een date heeft gevonden bij een wijnproeverij, Stephanie ( Sandra Oh) spreken de vier af. Bij Jack en Stephanie springen de vonken eraf, terwijl Miles maar geen eerste stap richting Mya durft te zetten. Bang om op zijn bek te gaan. Jack vindt het wel prettig met Stephanie op te trekken en voor hij het weet loopt ie met haar kind op zijn arm. Miles is vooral boos op zichzelf, want het lukt hem maar iet toenadering te zoeken tot Mya. Ook Mya heeft een scheiding te verwerken en je voelt dat de twee het goed met elkaar zouden kunnen vinden.

Helaas zit het leven zo niet in elkaar voor Miles. Maar hij trekt de stoute schoenen aan en drinkt zich vooral moed in en doet een wanhopige poging...

Sideways gaat over twee mannen, die niet lekker in hun vel zitten. De één is nog niet over zijn scheiding heen, terwijl de ander de verantwoording van het huwelijk nog niet aan kan. Ze zitten dus niet op de hoofdweg, maar op een zijweg van het leven. Miles verbergt zijn verlegenheid achter zijn enorme wijnkennis en Jack is eigenlijk een groot kind, dat alles wil hebben. Er zitten hele goede stukken in en Paul Giamatti lijkt wel voor de rol geschreven, maar ik zou me kunnen voorstellen dat sommige mensen de film té vinden. Hij is grappig, cynisch, maar vooral confronterend en dat vinden sommige mensen niet leuk!

Ik heb me prima vermaakt en enorm gelachen toen bijvoorbeeld Jack zijn neus werd gebroken door zijn liefje. Je leeft enorm mee met de personages en dat is denk ik de kracht die de regisseur erin heeft weten te krijgen.

  terug naar de vorige pagina