shrek


 

Shrek, van regisseur Andre Adamson, Vicky Jenson (2001)

In dit hartverwarmende sprookje voor jong en oud beleeft deze kolossale, goedhartige, groene reus ( Oger) een avontuur met zijn metgezel en gesprekspartner Donkey.

Shrek woont rustig in zijn moeras, maar op een ochtend wordt hij wakker en ziet dat er allerlei sprookjesfiguren in zijn tuin zitten. Dat kan natuurlijk niet en hij gaat verhaal halen. Hij komt bij het kasteel van de gluiperige Lord Farquard. Die is de boosdoener, maar hij heeft een aanbod voor Shrek. Als hij hem een mooie prinses brengt, dan zorgt de kasteelheer ervoor dat de zeven dwergen en consorten verdwijnen.

De kolos heeft geen idee wat hij zich op zijn nek haalt. Hij moet prinses Fiona gaan redden uit de haar toren , die natuurlijk bewaakt wordt door een draak. Shrek krijgt een metgezel, de ongelofelijk praatzieke Donkey. Aangekomen bij het kasteel blijkt dat de draak een vrouwtje is en die wel iets ziet in Donkey! Fiona denkt dat Shrek haar prins op het witte paard is en aanvaard haar lot.

Maar is prinses Fiona wel wie ze zegt dat ze is? Shrek vindt het allemaal maar onzin en wil zo snel mogelijk terug naar het moeras. Maar onderweg gebeurt er iets...

Heel erg leuk sprookje met  een geweldige humor! In eerste instantie had ik zoiets van: "lijkt me niets, die animaties; geef mij maar de Looney Tunes". Maar na het zien van deze film ben ik daar op teruggekomen. Het is zo knap gedaan allemaal. Het mooiste zijn natuurlijk de dialogen tussen Shrek en Donkey! De boodschap die je uit deze film kunt halen is dat je een boek nooit moet beoordelen op zijn kaft: "Never Judge a Book by It's Cover"

 

  terug naar de vorige pagina