shaft


 

Shaft, van regisseur John Singleton (2000)

Samuel L. Jackson zet een keiharde stoere Shaft neer. Als rechercheur arriveert hij op een 'crime-scene', waar zojuist een jongen is neergeslagen met een afrasterpaaltje. De dader, Wade, blijkt nog in de bar te zitten en schijnt er geen spijt van te hebben. Het gaat om de zoon van een rijke projectontwikkelaar. Het slachtoffer overlijdt aan zijn verwondingen, maar zoals verwacht komt Wade op borg vrij en vlucht het land uit. De rechterlijke macht faalt weer eens. Wanneer na twee jaar Wade weer opduikt is Shaft er als de kippen bij om hem te arresteren, maar wederom komt Wade op borg vrij. Shaft is gefrustreerd en levert zijn badge in. Hij gaat er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat de racistische dader zijn straf krijgt, en hoe...!

Shaft heeft in de loop der jaren zo zijn eigen methodes ontwikkelt. Hij wordt gerespecteerd in het criminele circuit en als hij in de gaten krijgt dat zelfs zijn eigen (ex)collega's hem erin proberen te luizen, slaan de stoppen door. Geholpen door zijn collega, gespeeld door Vanessa Williams, gaat hij de strijd aan met Wade en een drugsdealer die hij voor zijn karretje had gespannen. Want, zowel Shaft als Wade weten nu dat het cruciaal is om de enige getuige( gespeeld door Toni Collette) op te sporen van de moord. Shaft krijgt het niet gemakkelijk...!

Deze geweldige actiethriller gebaseerd op het boek en de film zit prima in elkaar. Shaft is dé Man: keihard, meedogenloos en allergisch tegen onrecht. Hij is een soort stripfiguur zoals Superman, want niemand doet hem iets! De muziek van Isaac Hayes eronder maakt het compleet. Momenteel is er een reclame van een kauwgom op televisie die de karakter van Shaft gebruikt om het begrip stoer en 'wie maakt mij wat', neer te zetten. Dat zegt misschien al genoeg!

 terug naar de vorige pagina