school of rock


 

School of Rock, van regisseur Richard Linklater (2003).

Rockaanbidder Dewey (Jack Black) leeft voor zijn muziek en band. Hij wil zijn band klaarstomen voor het 'event' van het jaar: "The Battle of The Bands". Dan wordt hij eruit geschopt. Wanhopig als hij is geeft hij zich uit voor zijn vriend, die vervangend docent is. Hij gaat lesgeven op een elitaire school aan een klas met pubers, maar al gauw ziet Dewey een potentieel. Hij gaat met de schoolklas naar 'The Battle' en stoomt ze één voor één klaar voor hun rol, want dit keer gaat Dewey het maken!

Dewey is een rockfanaat, die alleen leeft voor zijn muziek. Hij woont in bij een vriend van hem en zijn vriendin. De vriend heeft nog in Dewey's band gezeten, maar is nu toe aan een ander leven. Hij werkt als Substitute Teacher en het verdient aardig. Dewey heeft geen inkomsten en is zijn vriend dan ook flink wat dollars schuldig.

Hij wordt vriendelijk doch dringend verzocht om de achterstallige huur te betalen, met de nodige druk van de vriendin. Zijn band heeft genoeg van zijn 'stagedives' en superlange gitaarsolo's en zet hem aan de kant. Dewey zit aan de grond, maar dan helpt het lot een handje. Of liever gezegd een telefoontje bedoeld voor zijn vriend Ned. Het is de principal van een elitaire school die vraagt of Ned kan invallen, want ze zitten met een noodgeval. Dewey wil het telefoontje het liefst afwimpelen, maar vraagt terloops wat 'het schuift'. Wanneer hij het bedrag hoort, recht hij zijn rug en stelt zich voor als Ned. Nog voor het telefoontje is afgelopen, scheurt Dewey in zijn 'van' richting de school.

Eenmaal geïntroduceerd door principal Mullins (leuke rol van Joan Cusack) staat Dewey voor hij het weet voor een klas vol met leergierige kids. Omdat hij geen flauw idee heeft wat er moet gebeuren en omdat hij een kater heeft, laat hij de kids maar wat aanrommelen. Dit gaat een tijdje door totdat hij ontdekt dat er muzikaal talent schuilt in hen. Hij bedenkt een project en zegt dat ze het vooral geheim moeten houden voor de ouders en andere leraren. Zijn doel wordt de jaarlijkse competitie van 'The Band of The Bands'. Maar of iedereen dat zo'n goed idee vindt...

Prachtige film van Jack Black in een rol waar hij zichzelf speelt. De chemie met de kinderen is verbluffend en hij weet op een superpositieve manier de kinderen stuk voor stuk voor zich te winnen. Hij geeft ze een gevoel van eigenwaarde en laat ze zichzelf zijn. Leuke scène van de 'principal' die zich helemaal laat gaan op muziek van Stevie Nicks! Ja, wat moet ik meer zeggen dan dat deze film rockt ! Hij geeft je een lekker gevoel en een spetterende finale!

AANRADER!

  terug naar de vorige pagina