romance and cigarettes


 

Romance and Cigarettes, van John Turturro (2005)

Een vuile en oneerlijke musical over liefde. Tot zover de synopsis.

James Gandofini speelt Nick, een eenvoudig staalarbeider uit New York. Nick is getrouwd met Kitty, een mooie rol van Susan Sarandon. Samen hebben ze drie dochters. Nick en Kitty zijn al een tijd bij elkaar en het is niet altijd koek en ei, totdat Kitty opeens een briefje in een van de broeken van Nick ontdekt met een vrij beladen tekst. Kitty is des duivels en gooit hem het huis uit.  Want wat blijkt: Nick heeft een liefje en die tekst op het briefje was niet voor de poes!

Nu staat Nick voor een dilemma, want zijn Tula ( wie anders dan Kate Winslet) wil met hem verder, maar Nick is maar een eenvoudig man die gewoon een verzetje nodig had en de vurige Tula is eigenlijk geen partij voor hem.

Dus dat moet Nick gaan onderzoeken en of hem dat gaat lukken...

Romance and Cigarettes is een zogenaamde 'working class opera' over een man die moet kiezen tussen zijn vrouw en een roodharige slet met een bek waar alleen maar smerige zaken uit komen. Zo op het oog is het heel wat, dat moet ook Nick gedacht hebben, maar om daar nu de rest van je leven mee verder te gaan. Hij wordt dus heen en weer geslingerd tussen gevoelens van geborgenheid en lust en passie. Het verhaal is natuurlijk niet zo spectaculair, maar de manier waarop Turturro dit gestalte heeft gegeven is behoorlijk bijzonder te noemen. Stel je voor dat Gandolfini nadat hij het huis is uitgeschopt uitbarst in het lied 'A Man Without Love', of 'Delilah' van 'Tom Jones' gezongen door  de broer van Kitty gespeeld door Christopher Walken. Geweldig ! Het is een geheel van krankzinnige scenes, maffe dansjes, en bekende liefdesliedjes.  Ik heb mensen bijna van hun stoelen zien gaan van het lachen, want het ene moment zit je heel serieus te kijken naar een drama en dat ineens die ontlading in een hilarisch lied of dansje of allebei!

Op het festival in VenetiŽ stak deze film met kop en schouders overal bovenuit en persoonlijk vind ik het ook een zeer geslaagd experiment!

Kijken dus!

 

  terug naar de vorige pagina