respiro


 

Respiro, van Emanuele Crialese.

Het gedrag van een vrije vissersvrouw verstoort het rustige evenwicht op een Italiaans eiland.

De tijd heeft stil gestaan op het Italiaanse eiland  Lampedusa. Het is een kleine ge´soleerde gemeenschap, waar iedereen elkaar kent en het voor elkaar opneemt. Grazia (geweldige rol van Valeria Golino) hoort er eigenlijk niet thuis. Ze is getrouwd met Pietro de visser en moeder van drie kinderen. Stuk voor stuk houden ze van hun moeder. 

Grazia is een rare, dat weet iedereen. Maar af en toe maakt ze het te bont. Zo zont ze topless op het strand. Tja en als haar man dan net binnenkomt met zijn vissersboot... Een andere keer stapt ze bij twee mannen aan boord van hun jacht. Als ze in een boze bui de deuren van het hondenasiel op het eiland opent, is de grens bereikt.

De dorpsgemeenschap vindt dat Grazia moet worden 'verpleegd' in een Milaan. Hier heeft Grazia natuurlijk geen trek in en verdwijnt...

Mooie film over het leven op een eiland en hoe het kan botsen met gedragsregels. De film is realistisch en heeft zelfs iets magisch realistisch. De personages staan allemaal met beide benen op de grond en de emoties zijn hartstikke echt!

Toen ik deze film op het Filmfestival bekeek zou aan het begin de regisseur een inleidend praatje houden. Het werd een slotpraatje want de heer Crialese was de weg kwijt in Rotterdam! Hij vertelde dat Valeria Golino de enige professional was tussen allemaal amateurs. Vooral het werken met de jongste zoon van Grazia zal Crialese lang bijblijven!

Bekijk hem nu in de bioscoop!

 

 terug naar de vorige pagina