reprise


 

Reprise, van Joachim Trier (2006)

Mooi verhaal over twee jonge Noorse schrijvers en hun ambities en verwachtingen, maar ook de keiharde confrontatie met de realiteit.

We komen er in als de twee vrienden op het punt staan hun manuscript in de brievenbus te doen.

Erik en Philip zijn al lang vrienden sinds hun tijd bij de punkband. Ze willen allebei schrijver worden. Erik krijgt zijn manuscript terug met de toelichting het later nog eens te proberen. Maar zijn vriend Philip krijgt een brief van een uitgeverij die zijn boek wil uitgeven.

Hoe maf is het dan als we even later zien dat Erik, Philip uit een psychiatrische inrichting komt halen? Philip is door het lint gegaan, maar waarom? En wat heeft zijn vriendin ermee te maken?

Hoe zit het met de andere vrienden? Als de heren bij elkaar zijn voel je dat er een spanning is. 

Het is een goede film en debuut van Trier. Naast het verhaal, is ook aan de vormgeving en beeld en geluid de nodige zorg besteed. Reprise was de Noorse Oscarinzending. Ik had de film een keer opgenomen en deze week bekijken van mijn harddiskrecorder en moet zeggen dat ik er zeker geen spijt van heb gekregen. In het begin, maar ook door de film heen en op het eind wordt veel gesuggereerd: "wat zou er zijn gebeurd, als....?"

Komt ie weer een keertje langs? Zeker kijken ! 

 terug naar de vorige pagina