rent a friend


 

Rent-a-Friend, van regisseur Eddy Terstall (2000)

Een van de betere films van het Filmfestival!

Je hebt het niet in de gaten dat de film al is begonnen, want het lijkt net of de soap 'Het kan vriezen, het kan dooien' begint. Dan opeens zie je dat de hoofdpersoon, Alfred, gespeeld door Marc van Uchelen, met zijn vriendin, Moniek, gespeeld door Rifka Lodeizen, aan het discusseren zijn over de inhoud van de soap. Moniek is namelijk schrijver voor de soap.

Het leven van Alfred en Moniek is de basis voor de soap. Alfred vindt het allemaal prima. Hij schildert Mexicaanse poppetjes en af en toe een naaktportret van zijn zus.

Als in de soap is te zien dat de vriendin vreemd gaat, begrijpt Alfred hoe het zit. Hij vertrekt. Op een dag ziet ie in de krant een advertentie en krijgt een idee. Hij gaat zichzelf verhuren als vriend! Het blijkt een schot in de roos, want al gauw moet hij personeel in dienst nemen. Als de kordate Françoise, gespeeld door Nadja Hüpscher, zich aandient als bedrijfsleider, wordt het een zeer succesvolle onderneming.

Regisseur Terstall heeft zich goed ingeleefd in het verschijnsel 'huurvriend'. We zien bijvoorbeeld de Duitse voetbalsupporter, gespeeld door Peer Mascini: Alfred moet net doen of hij 'voor' de Duitsers is... Maar ook het ruzie makende echtpaar vond ik schitterend gevonden!

In onze steeds individueler wordende samenleving, is dit verschijnsel helemaal niet zo gek bedacht. Leuke film en geweldig idee. Ook grappig dat het deels in Rotterdam in de nieuwbouwwijk, Kop van Zuid, is opgenomen.

 terug naar de vorige pagina