que horas ela volta?


 

Que horas ela volta, van Anna Muylaert (2015)

Braziliaanse film over huishoudster Val die haar eigen leven heeft ingewisseld voor dat bij een welgesteld gezin. Ze krijgt een tweede kans als haar dochter haar komt opzoeken.

Val woont al heel erg lang bij de familie in Sao Paulo. Ze is vertrokken uit haar geboorteplek om te gaan werken voor een welgestelde familie. Zo heeft ze ook de zoon Fabinho opgevoed. Nog steeds heeft ze een super goed contact met hem. Hij behandelt haar als zijn moeder. Zijn eigen moeder heeft het druk met haar werk. En zijn vader is een depressieve professor.

De huishoudster is degene die alles regelt in het gezin. En dit gebeurt tot in de puntjes. Op een dag belt haar dochter dat ze op bezoek wilt komen. Dus Val haalt haar van het station en met de bus rijden ze naar de rijke buitenwijken van Sao Paulo. Jessica wil een paar daagjes logeren om zich te ori๋nteren op een studie.

Vrijwel meteen is het evenwicht weg, want de dochter van Val is een gezonde, slimme meid. Dr. Carlos, de heer des huizes was normaal niet uit zijn bed te slaan en nu is hij behoorlijk gecharmeerd van deze jonge vrouw. De vrouw des huizes heeft het er moeilijk mee. En Val, wat doet Val?

Mooie film. Bekeken op Film by the Sea, dit jaar. Hoe laat komt ze weer terug? De vertaling uit het Portugees. Eigenlijk gaat hij over keuzes en klassenverschillen, maar ook over liefde en macht. Val weet niet beter. Ze is huidhoudster en zorgt voor de familie. Die voeren zelf geen ene moer uit in het huishouden en bemoeien zich ook niet met de opvoeding van hun zoon. Je merkt duidelijk de afstand, maar Val weet niet beter. Dit is haar plek. Wanneer haar dochter haar laat zien dat het ook anders kan, raakt ze in de war. En zij is niet de enige. Leuke sc่ne als Val staat te dansen in het zwembad. Komt de film voorbij. Zeker kijken !

 
terug naar de vorige pagina