perfetti sconosciuti


 

Perfetto Sconosciuti, van Paolo Genovese (2016)

Een gezellige avond verandert in een complete nachtmerrie als een stel vrienden besluit de berichten en gesprekken van elkaars mobieltjes te delen.

Eva en Rocco organiseren een etentje voor hun vrienden. Het is weer een tijd geleden en hun goede vriend Peppe heeft een nieuwe vriendin. Dat vraagt om een feestje.

In de voorbereiding op het etentje zie je hoe het is gesteld met de relatie van Carlotta en Lele. De moeder van Lele woont bij hen in en past op de kinderen. Maar het ziet er afstandelijk uit. Voor vertrek appt Lele nog iets en Carlotta is zogenaamd haar telefoon vergeten en trekt haar slipje uit. Wordt het toch nog een spannende avond?

De gastheer en vrouw hebben een puberdochter die vanavond op stap gaat. Moeder, Eva, heeft een pakje condooms in haar tas gevonden. Dus dochter Sofia is pislink op haar moeder. Die heeft het recht niet in haar tas te snuffelen. Bij Bianca en Cosimo gaat het redelijk tot goed. Ze maken zich druk om de wijn die ze hebben meegenomen.

Aangekomen bij Eva en Rocco is het wachten op Peppe en zijn vriendin natuurlijk. Maar als hij komt, meldt hij dat zijn vriendin ziek is. Tja; kan gebeuren. Het gezelschap gaat aan tafel en het onderwerp geheimen komt ter sprake. "Voor goede vrienden heb je geen geheimen". De stelling. Vervolgens stelt iemand voor om alle mobieltjes op tafel te leggen en wanneer er dan een boodschap , mail of appje komt dit met elkaar te delen. Ook als de telefoon gaat, moet die op de speaker.

Het begint onschuldig met een grapje, maar al snel blijkt dat dit toch niet zo'n goed idee is....

Ik weet niet of de film ook in het Nederlands vertaald zou moeten. Italiaans is een perfecte taal voor deze film, die "perfecte vreemden" betekent. In Italië zijn er natuurlijk nogal wat heilige huisjes, en die moet je niet zomaar willen omtrappen. Deze film pakt er wel een paar aan en dat laat meteen zien waar de zere plekken liggen.

Ik heb de film op het filmfestival in 2016 bekeken en vond het toen al geweldig. Want met zo'n gegeven kun je er vergif op innemen dat het mis gaat natuurlijk. Vorige week nog eens bekeken en het viel me nu op dat het ook nog eens afspeelt tijdens een maansverduistering. Oeh.. Het ene berichtje is nog ontwrichtender dan het andere. Maar het mooie vond ik dat het aan de orde van de dag is. Onze mobieltjes zijn onze 'zwarte dozen' geworden. En daarvan wil je niet dat iemand anders die vindt. Een onschudig berichtje kan helemaal verkeerd worden uitgelegd en je hebt de poppen aan de dansen. Goede film!

 

  terug naar de vorige pagina