pauline & paulette


 

Pauline et Paulette, van regisseur Lieven Debrauwer ( 2000).

Wie gaat Paulette in huis nemen? Dat is de vraag die ontstaat als Martha, de zus van Pauline overlijdt.

Pauline ( een mooie rol van Dora van der Groen) kan niet voor zichzelf zorgen, want in het vrouwenlichaam van 66 zit een klein meisje van 4. Iedere dag geeft ze de 'bloemekes' water en doet een boodschap bij de slager. Natuurlijk gaat ze langs bij haar zuster Paulette, een mooie rol van Ann Petersen ( bij ons beter bekend uit 'Samson en Gert' als de mevrouw van de winkel),alhoewel dit niet mag... Paulette heeft een winkeltje met ondergoed voor dames en stoffen. Alle cadeautjes worden ingepakt in prachtig rood bloemetjes papier. Pauline is hier helemaal weg van en neemt bij elk bezoek een 'stukske' mee naar huis voor haar plakboek.

Nu is Martha dood; "ze is weg met een zwarten auto". In haar testament staat duidelijk dat ze haar vermogen en bezittingen nalaat aan de zussen als die goed voor Pauline zorgen. Dat wordt een probleem, want geen van beiden wil haar in huis nemen. Cécile woont in Brussel samen en wil het wel proberen, maar van begin is het duidelijk dat het niet werkt. Eenmaal terug bij Paulette vertelt Pauline dat ze er niets van begrijpt in Brussel "hij zegt de hele tijd keskusè". Bij Paulette wil Pauline wel blijven dat is duidelijk, maar Paulette wil haar liever in een verzorgingstehuis hebben. 

Dus geen van de zussen wil Pauline in huis, maar ja het geld....

Bloementjesroze film over zusterliefde, want niet alleen Pauline is weg van Paulette. Als Paulette eenmaal in het tehuis zit en Paulette op haar appartementje bij de zee, merkt ze wel dat ze haar rare zuster mist... " er zitten stenen in". Prachtig! 

Alweer een film over integratie van verstandelijk gehandicapte mensen in onze wereld en de wisselwerking. Goed gefilmd, mooi verhaal en zeker het bekijken meer dan waard!

 terug naar de vorige pagina