panic room


 

Panic Room, van regisseur David Fincher (2002).

Meg Altman ( Jodie Foster) en haar dochter betrekken een mooi appartement in New York. Het is heel luxe en heeft zelfs een soort schuilkamer: The Panic Room. Al op de eerste avond hebben inbrekers het op het appartement voorzien.

Het zou zomaar 2002 kunnen zijn. Meg Altman is net gescheiden van haar rijke echtgenoot en samen met haar dochter is ze op zoek naar een leuk appartement. Geld speelt geen rol, want paps betaalt! Ze vinden een enorme kast midden in Manhattan. Er kunnen wel twee gezinnen in wonen, maar het heeft wel zijn charme. De vorige eigenaar, zo verteld de makelaar, had flink wat dollars en heeft er een speciale kamer in laten bouwen voor als er gevaar dreigt in huis. Het toevluchtsoord wordt 'The Panic Room' genoemd. Meg rilt al bij de gedachte, maar haar dochter wil er wel haar kamer van maken.

De eerste dag is een beetje inruimen en de telefoon aansluiten en dat soort dingen. In de avond merken moeder en dochter dat het toch wel een groot huis is voor twee personen. Meg schrikt zich dan ook wild als ze iets ziet op de beveiligingscamera's beneden. Drie mannen hebben zich toegang verschaft tot het appartement. Meg denkt maar één ding: haar dochter halen en zo snel mogelijk naar de schuilkamer. Dit doen ze dan ook.

Vervolgens begint een ijzingwekkend 'spel' tussen Meg en de indringers, want het schijnt dat het doel van hun operatie in de schuilkamer ligt: een heleboel geld! Klein detail is nog dat Meg's dochter suikerpatiënt is en dat er geen eten in kamer is. Een van de indringers, gespeeld door Forest Whitaker, heeft voor het beveiligingsbedrijf gewerkt dat de kamer heeft ontworpen. Hij meent dus dat de enige manier is om in de kamer te komen, de vrouwen uit de kamer te lokken! Meg heeft dit in de gaten, maar is niet van plan om dit te doen. Totdat de indringers bepaalde technieken gebruiken die haar weten te overtuigen...

Deze film stond al een tijdje op mijn lijstje om te bekijken, maar eerlijk gezegd was hij minder spectaculair dan ik had verwacht.

  terug naar de vorige pagina