only lovers left alive


 

Only Lovers Left Alive, van Jim Jarmusch (2013)

Tragisch, maar heel mooi verhaal waarin een liefdeskoppel na lange tijd bij elkaar komt. Dit prille geluk is van korte duur als de zus het evenwicht komt verstoren.

Adam (Tom Hiddleston) is Underground muzikant in Detroit, en leeft een geïsoleerd bestaan in een afgelegen huis. Zijn enige contact met de buitenwereld is een jongen die hem en zijn muziek adoreert. Kan ook niet anders, want Adam is niet in de 30, zoals hij eruit ziet. Hij is al veel ouder. Adam is een moderne vampier. En een vampier heeft bloed nodig en kan niet tegen daglicht. Vandaar dat hij gekleed als dokter 's nachts naar een ziekenhuis gaat om een nieuwe voorraad te halen.

Eve (Tilda Swinton) is een bijzondere vrouw. Ze woont al jaren in Tanger, Marokko. Hier heeft zij haar plek gevonden. Ze is ook vampier en de geliefde van Adam. Van een bijzondere vriend krijgt ze om de zoveel tijd vers bloed.

Adam raakt depressief van de wereld om hem heen, die hij  'de zombies' noemt. In een soort Skype sessie vraagt Eve of hij niet naar Tanger wilt komen, maar dat wil hij niet. Dan neemt Eve de eerste de beste nachtvlucht uit Tanger naar Detroit, om weer verenigd te worden met haar geliefde die haar liefde en aanwezigheid goed kan gebruiken momenteel.

Als ze aankomt midden in de nacht treft ze Adam aan. Depressief, maar heel erg blij om haar te zien. Ze probeert om hem op te vrolijken en dat lukt deels. In de nacht maken ze autoritjes door de verlaten stad. Dan ineens is daar Ava, de zus van Eve. Ava, is een stuk jonger en levendiger. Ze woont in LA en dacht haar zusje te gaan opzoeken. Door haar levendigheid en speelsheid wordt het evenwicht verstoord tussen het verliefde stel. Ze maken een fout.

Dit geloof je niet totdat je het met je eigen ogen hebt gezien. Waanzinnig goed gedaan ! Een film maken over vampiers zonder alle clichés uit de kast te halen. Pas een stuk op weg in de film weet je dat het om vampiers gaat. Het is een prachtig en kinky liefdesverhaal, met geweldige beelden en muziek van Jim Jarmusch. Vooral de muziek niet vergeten. Adam en Eve worden perfect vertolkt door Hiddleston en Swinton. John Hurt speelt een kleine rol als Christopher Marlowe, de bekende dichter. Een film om over te praten en bij weg te dromen.  
terug naar de vorige pagina