no et moi


 

No et Moi, van Zabou Breitman (2010)

Interessante film over een hoogbegaafd meisje en haar vriendschap met een dakloos meisje.

Lou, is hoogbegaafd maar simpele gedachten kunnen haar in de war brengen. Ze gaat om haar thuissituatie te ontvluchten, vaak 'mensen kijken' op het station. Haar thuissituatie is allesbehalve stabiel te noemen. De ouders laten haar dan ook aan haar lot over. Ze redt het wel. Moeder accepteert niet dat haar kindje een wiegendood is gestorven. Vader reist vaak. Echt veel vrienden heeft Lou dan ook niet. Ze zit twee klassen hoger dan haar leeftijdgenoten.

Dan besluit Lou om een spreekbeurt te gaan houden over daklozen in Parijs. Ze ontmoet de 19 jarige No ( Nora ), die met haar rolkoffer door de stad sjouwt. Lou gaat haar interviewen voor haar spreekbeurt en tussen de regels door ontdekt ze het trieste leven van de jonge vrouw.

Omdat er toch een kamer leeg staat in het huis van Lou, vraagt ze aan haar ouders of het goed is dat No een poosje bij hen komt wonen. Het lijkt goed te gaan. De twee meiden maken de grootste lol en worden dikke vriendinnen. Maar kan No werkelijk zo maar terugkeren naar een normaal bestaan?

Dat is de grote vraag die deze film bezig houdt. Lou die haar gebrek aan liefde en vriendschap probeert te compenseren door No als vriendin te kiezen. Maar ook is te zien dat door de komst van No in het gezin, de moeder helemaal opfleurt. De twee vrouwen vertellen elkaar alles. Moeder gaat zelfs weer parttime werken! Verslaving is echter niet zomaar iets dat je aan de kant zet. En ook als je zolang op straat hebt geleefd dan moet je van goede huize komen, om dat vaarwel te zeggen. Een mooie film van Breitman die zelf meespeelt. Naar het gelijknamige boek van Delphine de Vigan. Julie-Marie Parmentier die de rol van No(ra) voor zich neemt, speelt heel erg goed. Het is een moeilijke rol, maar ze kan zich heerlijk uitleven. Respect ook voor Nina Rodriguez die Lou neerzet. Ik was behoorlijk onder de indruk van de film en de acteerprestaties van de dames. Het is ook een film die je uitdaagt te gaan nadenken. De vormgeving is ook mooi gedaan en keigoede muziek !

 

  terug naar de vorige pagina