my summer of love


 

My Summer of Love, van regisseur Pawel Pawlikowski (2004)

Een assertief arbeidersmeisje vindt op het platteland van Yorkshire onverwachts aansluiting bij een dromerig upper-class meisje. Ze raken met elkaar bevriend, tot een begin van verliefdheid. Maar hoe sterk is hun liefde? Een droom met scherpe kantjes.

My Summer of Love speelt zich af in de zomer op het platteland van Yorkshire. De vriendelijke, ruige, pittige en ouderloze tiener Mona beheert samen met haar broer Phil, een ex-crimineel die transformeert in een fanatiek herboren christen, het plaatselijke dorpscafé. Onder invloed van Phil wordt het café steeds meer een plek voor gebed, bijbelstudie en preken. Mona vervreemdt van haar ontoegankelijke broer en ontmoet Tamsin, een zweverig, slank meisje van haar leeftijd, die in een grote, elegante plattelandsvilla woont. Het contrast tussen beide meisjes kan nauwelijks groter zijn: Mona praat plat, heeft een arbeidersachtergrond en is ruw en recht voor zijn raap; Tamsin is dromerig, verfijnd, erudiet en upper-class. Maar beiden vervelen zich dood en al snel ontstaat er een onwaarschijnlijke vriendschap, die ver gaat. Als de levens van de drie steeds verder samenkomen, ontvlamt er een seksueel geladen strijd tussen goed en kwaad die uiteindelijk leidt tot een dramatische en schokkende climax.

Het is geen draak van een film geworden; integendeel. Ik vond het een mooie, toegankelijke film; broeierig, grappig, maar vooral goed. De regisseur bewijst maar weer dat met weinig middelen een goede film kan worden gemaakt. De intelligente Tamsin lijkt te spelen met Mona, maar is dat wel zo? Phil is zo gek als een deur als hij een kruis de heuvel op probeert te krijgen. Regisseur Pawlikowski vermijdt de melodramatische clichés. Hij geeft de nieuwe 'coming stars' Emily Blunt, Natalie Press en Paddy Considine, lekker de ruimte. Daarnaast de mooie plaatjes van de landschappen en de karakterstudies van de personages....  terug naar de vorige pagina