mud


 

Mud, van Jeff Nichols (2012)

Avontuurlijke - en meeslepende film over twee jochies die worden meegesleurd in het leven van een man die op de vlucht is voor de autoriteiten.. 

Ellis en Neckbone zijn vrienden. Ze wonen aan de Mississippi en allebei hebben ze geen gezonde gezinssituatie. De ouders van Ellis hebben het plan om te gaan scheiden en Neckbone kent zijn ouders niet eens.

De jongens varen met hun boot de rivier af en horen dat er een eiland is waar een boot in de bomen hangt. Tja, dat moeten ze gaan bekijken natuurlijk. Ze treffen de boot aan in de bomen. Het is een raadsel hoe die daar is gekomen. Dit wordt hun boot en schuilplek, zo besluiten ze. Als ze terug naar het strand gaan, zien ze voetafdrukken en even later komen ze een vreemde kerel tegen: Mud (Matthew McConaughey).

Mud woont in de boot en is op de vlucht. Hij vertelt de jongens over zijn vriendin. Hoe hij haar zal ontmoeten op dit eiland over een paar dagen. En vertelt ze ook dat hij een man heeft vermoord, omdat hij zijn vriendin heeft pijn gedaan.

Vooral Ellis trekt zich het lot aan van Mud, en hij weet Neckbone mee te trekken. De jongens hebben ineens een doel in hun leven en dat is Mud helpen. Dat hij toch niet alles heeft verteld, wordt in de loop van de film wel duidelijk.

De Belgen hebben weer mooie films op het programma in september. Deze was afgelopen vrijdagavond en ik heb er van genoten.

De kijker ziet het vanuit het perspectief van de jongens. Het zijn allebei schoffies. Nog niet meerderjarig en ze worstelen met het volwassen worden. In Mud zien ze een rolmodel. Vooral bij Ellis is dit te zien. Zijn vader zegt wel dat ie van hem houdt, maar laat het niet blijken. Zijn moeder wil verhuizen naar de stad. Een nieuw leven opbouwen. Een enorme verandering voor een jongen die aan de rivier is groot gebracht. Mud is dan een film over opgroeien, liefde, trouw, bedrog en vooral over vriendschap. De vriendschap tussen de jongens en die tussen hen en Mud. Goede rol van McConaughy en van Reese Witterspoon, als zijn Muze. Maar de meeste credits gaan naar de jongens.
terug naar de vorige pagina