moulin rouge


 

Moulin Rouge, van regisseur Baz Luhrmann (2001).

Muzikale lovestory waarin een passionele dichter verliefd wordt op een Parijse courtisane.

Christian(Ewan McGregor), een jonge Schot, komt naar Montmartre in Parijs om te schrijven over het leven. Hij ontmoet Toulouse Lautrec(John Leguizamo) en zijn 'vrije' vrienden en raakt al gauw verbonden met de wereld van de mensen van het 'goede leven', wier motto: vrijheid, schoonheid, waarheid en vooral liefde, is. De 'Bohémiens', wat een bijnaam werd voor deze mensen, willen Christian bij de nachtclubeigenaar van de Moulin Rouge, Zidler, introduceren ( een puike vertolking van Jim Broadbent, by the way). Maar eerst moet er nog iemand worden overtuigd. Dat is de courtisane Satine (Nicole Kidman), die dé publiekstrekker is van de show van de nachtclub. 

Nu is het zo dat Zidler met een geldschieter in gesprek is over de centen, want de baas van de nachtclub wil van de tent een groots theater maken. Deze is behoorlijk geïntrigeerd door de schoonheid van Satine. Maar het gaat niet zoals gepland en Satine denkt dat Christian de geldschieter is.. Mooie scène. De jonge schrijver wordt verliefd op een manier zoals hij dat nog nooit heeft meegemaakt. En Satine weet dat het niet kan, maar haar hart zegt uiteindelijk ook iets anders. Nu is het nog zaak om 'the duke', want zo heet de geldschieter, te vriend te houden. Maar die is ook niet van gisteren en heeft in de gaten wat er gebeurt...

Prachtige, extravagante, muzikale, eigentijdse lovestory afgezet in een verhaal rond 1900 in en om de Moulin Rouge. De eerste 20 à 30 minuten raast de film als een wervelstorm langs je heen. Er komt zo ontzettend veel informatie op je af, dat het moeilijk is alles op te nemen. Hierna als de uiteindelijke liefdesgeschiedenis een feit is, wordt het tempo wat rustiger. Gelukkig, want het is een film om te koesteren. De mix die Luhrmann heeft gemaakt van kostuums, muziek, karikaturen is geniaal! De muzikale dialogen tussen Nicole Kidman en Ewan McGregor zijn geweldig. Hele bijzondere vertolkingen van songs zoals "Smells like Teen Spirit" en "The Show must Go On", maar wat te denken van Jim Broadbent als Madonna in 'Like a Virgin': superlatieven te kort!!!!!! De Tango van Roxanne is schitterend en de woorden: " I hope you don't mind, that I put down in words, how wonderful life is now you're in the world", zitten nog steeds in mijn hoofd! Muzikaal is dit een meesterwerk en het verhaal is de rode draad die het bij elkaar houdt. Nicole Kidman is oogverblindend mooi en Ewan McGregor zal het vrouwelijke publiek ook best aanspreken. Ik vond Jim Broadbent ook schitterend als de nachtclubeigenaar, Zidler! 

Christian vertelt in feite het verhaal, want in het begin van de film is hij het verhaal dat hij heeft meegemaakt met Satine aan het schrijven. Het speelt allemaal af in 1899 en er is behoorlijk wat gebeurt in dat jaar! 

Nu was er na de videofilm een stuk over 'the making of' en dit was heel interessant, want het idee van Baz Luhrmann sluit aardig aan wat ik eruit gehaald had. Muziek is een universele taal, waar je overal mee kunt communiceren! De hele film is in een studio in Sydney, Australie opgenomen. Leuk om de commentaren van de acteurs en actrices te horen en zien. De songs zijn echt gezongen door de acteurs en actrices en ook dat maakt de film een bezoekje waar aan de videotheek, want hij was helaas te snel uit de bioscopen verdwenen!

 terug naar de vorige pagina