morvern callar


 

Morvern Callar, van regisseur Lynne Ramsay (2002)       

Schotse vakkenvulster vertrekt naar Spanje na de zelfmoord van haar vriend en begint een nieuw leven.

Morvern Callar, zeer goed neergezet door Samantha Morton ( het klinkt als een spooky dorpje in de Schotse Hooglanden) wordt op Kerstochtend wakker met haar vriendje dood op de keukenvloer. De openingsscène is heel indrukwekkend als je alleen maar een vreemd geknetter en geflits hoort. Later blijkt dit de kerstverlichting te zijn. Morvern's vriend heeft zijn polsen doorgesneden, maar wel aan Morvern gedacht. Hij heeft zijn net geschreven boek opgedragen aan zijn vriendin en ook staat er nog genoeg op de bankrekening.

Een tijdje lijkt het erop of ze het gebeuren compleet negeert, want ze laat hem gewoon liggen en trekt de deur achter zich dicht als ze naar haar werk gaat. Ze opent haar cadeautjes: een leren jas, een walkman met cassettebandje en een aansteker. Tegen haar vriendin zegt ze dat haar vriend bij haar weg is.

Een paar dagen erna typt ze de naam van haar vriend weg en vervangt die in die van haarzelf. Ze print alles uit en stuurt het naar een uitgever. Ze gaat naar de bank en neemt geld op om met haar beste vriendin Lanna naar Spanje te gaan. Net als ze de deur dicht wil trekken ligt er een brief van een uitgever: ze willen het boek uitgeven! In Spanje gooien de dames alle remmen los, maar je merkt toch dat Morvern zich niet lekker voelt. Lanna heeft het prima naar haar zin, maar Morvern wil van hotel veranderen.

Ze komen in het Spaanse binnenland en raken elkaar kwijt. Morvern kiest voor zichzelf en heeft het prima naar haar zin. Ze gaat zich net zo kleden als de Spanjaarden daar en neemt contact op met de uitgever van het boek. Er komt een ontmoeting en ze gaat helemaal uit haar dak als blijkt dat 'haar' boek een succes blijkt te zijn. Haar leven zoals ze het tot nu toe kende, is verdwenen!

Samantha Morton in Morvern Callar

Deze film stond al een tijdje op mijn lijstje, maar op de één of andere manier was het niet gelukt. Tot afgelopen vrijdag in 't Hoogt bij de Moviezone. De persoon van Samantha Morton als de kwetsbare, mysterieuze Morvern, trok mij heel erg aan. Het is verfilming van een boek, maar de manier waarop de regisseur van Ratcatcher er mee aan de gang is gegaan, is zeer indrukwekkend te noemen. In het begin denk je dat Morvern door het trauma van haar verlies de verbinding met aarde kwijt is geraakt. Maar gaandeweg zie je haar opleven en merk je dat ze bezig is aan de voorbereidingen van een nieuw leven. In Schotland was het een grijze muis en in Spanje is het een levendige, mysterieuze, knappe persoonlijkheid. Hier staat ze middenin het leven. Blijft de vraag of het haar eigen leven is, of ze een karakter speelt....

Knap gedaan is hoe de muziek van Morvern's walkman( Holger Czukay) overgaat in achtergrondmuziek en andersom. Ze sluit zich dan even af van de buitenwereld. Ook wordt er gewerkt met alleszeggende stiltes of close-ups. Ik heb me prima vermaakt en als deze film die door de BBC is geproduceerd langskomt, is het zeker de moeite waard even te kijken. Wel voor ondertiteling kiezen, want het Schotse accent dat er af en toe werd gebrouwen...

  terug naar de vorige pagina