miss congeniality


 

Miss Congeniality, van regisseur Donald Petrie (2000)

Over deze film met Sandra Bullock in de hoofdrol heb ik veel gehoord in de media en Sandra vind ik 'groeien' met de jaren, dus een goede reden om de film eens te bekijken, maar wat is in hemelsnaam 'congeniality'??

Enfin, Sandra speelt een lelijk eendje dat bij de politie is gegaan; de FBI in dit geval. Grace Hart, of Hart, zoals haar collega's haar noemen doet niet onder voor haar mannen. Verder eet ze als een varken en ziet eruit als een zwerver. 

De stad wordt al enige tijd geterroriseerd door iemand die zich 'Citizen' noemt. Deze persoon of organisatie heeft hele originele locaties voor het plaatsen van bommen. De FBI komt erachter dat een van de volgende locaties de 'Miss USA verkiezingen' in San Antonio wordt. Een perfecte manier om hem te grijpen, maar hoe gaan we te werk?

Er wordt bedacht dat er iemand 'undercover' heen moet, maar niemand denkt natuurlijk aan Grace Hart. Toch wordt zij de gelukkige en een heel team van specialisten mag binnen 48 uur van haar Miss New Jersey gaan maken. Aan het hoofd van de operatie staat Victor Melling, een schitterende rol van Michael Caine ( hé, daar heb je hem ook weer!). Melling moet Grace manieren gaan bijbrengen, zoals niet met volle mond praten, geen bier bij het diner bestellen en dat soort zaken. Hij moet van 'Dirty Harriet' de nieuwe Miss New Jersey maken. Gracie Hart, wordt Gracie Lou Freebush. En als het team klaar is, kunnen de collega's bijna niet geloven dat hun collega daar zo sensueel en verleidelijk aan komt wiegen. Ze zijn allemaal stomverbaasd, want met deze miss zouden ze wel meer dan één beschuitje mee willen eten!

Sandra Bullock is goed op haar plaats in deze komedie en de metamorfose wordt leuk uitgewerkt. Captain Kirk, alias William Shatner, speelt een van de organisatoren en Murphy Brown, alias Candice Bergen, speelt de moeder overste van de miss meisjes.

Oh ja, en Miss Congeniality betekent dus, Miss Sympathiek. Huh? Als dit geen reden is om de film te gaan bekijken, weet ik het niet meer!

Leuk!

 

 terug naar de vorige pagina