miss congeniality 2: armed and fabulous


 

Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous, van regisseur John Pasquin (2005)

Het vervolgverhaal op Miss Congeniality uit 2000, waarin Gracie Hart na haar avontuur uit de wereld van de Miss-verkiezingen, haar leven weer moet oppakken. Dit gaat niet helemaal lekker, want iedereen herkent haar van tv. Wanneer een FBI-operatie wordt verknoeid, mag ze van haar baas het gaan proberen als FBI-gezicht naar de buitenwereld toe. Gracie krijgt een persoonlijk stylist toegewezen en in tien maanden is het net alsof het nooit anders is geweest. Ze gaat helemaal op in haar rol, totdat de werkelijkheid haar weer terugroept. Haar vriendin van de Miss-verkiezingen en de presentator worden gegijzeld en Gracie mag naar Las Vegas om namens de FBI een persconferentie te geven.

Het lukt Hart ( Sandra Bullock ) niet om in haar oude functie terug te keren als FBI-agent, want overal wordt ze herkend als de beautyqueen en ze brengt zo haar collega's in gevaar. De dozen fanmail zijn niet aan te slepen en haar baas zet haar voor een keuze: bureauwerk of...het PR-imago worden van de FBI.  Dat er één en ander moet gebeuren , dat moge duidelijk zijn. Maar er komt grof geschut. Er wordt een stylist ingehuurd ( prachtige rol van Diedrich Bader ). De film neemt nu een sprong van tien maanden vooruit en we zien Gracie als relaxed publieksfavoriet in allerlei talkshows. Ze demonstreert de zelfverdediging voor vrouwen en signeert haar boek. Gracie is een totaal ander persoon geworden die nu met zinnen smijt als: "mensen houden van mensen die van zichzelf houden". Een jaar geleden zou deze zin niet in haar zijn opgekomen. Tijdens een signeersessie in een boekhandel, ziet ze op televisie dat haar vriendin Cheryl van de Miss-verkiezingen uit San Antonio en de organisator Stan zijn gegijzeld.

Gracie and Sam

Haar baas Mc Donald, Ernie Hudson, stuurt haar naar Las Vegas waar de ontvoering heeft plaatsgevonden. Hij stuurt haar niet alleen. Haar collega Sam Fuller ( goede rol van Regina King), die een probleem heeft met woede en agressie, mag mee als haar bodyguard. In Las Vegas wordt het al snel duidelijk dat Gracie niet is gevraagd om mee te werken aan het onderzoek en dat vindt ze niet leuk!

Ondanks dat de film 'Miss Congeniality 2' , een zogenaamde sequel is, is deze film toch anders als nummer één. In deze film wordt ingegaan op de karakters van Gracie Hart en Sam Fuller. Het zijn duidelijk tegenpolen die elkaar niet kunnen luchten of zien, maar uiteindelijk verandert er iets. Gelukkig is de nadruk niet gelegd op de makeover, maar op het leven erna. Hart heeft het moeilijk zich staande te houden en als ze dan eindelijk iets voor iemand begint te voelen, blijkt dat toch weer niet te gaan. Ze gooit zich helemaal in de rol van PR agente van de FBI en niemand minder dan Sam Fuller laat haar inzien dat er nog andere dingen zijn. Je moet je dus niet afhankelijk opstellen en afwachten wat er gaat gebeuren, maar zelf het initiatief nemen. En dat doet ze goed in deze leuke onderhoudende film. Goed dat het allemaal niet helemaal eruit komt, dat nemen we op de koop toe! Heel leuk gevonden is de rol van Joel, die als regelnicht haar beschermengel wordt. Geweldige scène in de travestietenbar met Fuller als Tina Turner en nog een tip: niet gelijk opstaan als de aftiteling begint!

 

 terug naar de vorige pagina