millennium - mannen die vrouwen haten


 

Millennium, van regisseur Niels Arden Oplev (2009)

Meesterlijk thriller naar het gelijknamige boek van Stieg Larson waarin een journalist wordt ingehuurd door een oud zakenman om het mysterie rondom zijn verdwenen nicht op te lossen. Hierbij wordt hij bijgestaan door een excentrieke computerfreak. 

 

Michael Blomkvist ( Michael Nyqvist ) is journalist van het tijdschrift Millennium. Tijdelijk buitenspel gezet wordt hij ingehuurd door oud zakenman Henrik Vanger. Henrik strikt de journalist om een onderzoek in te stellen naar zijn 16 jarige nicht, Harriėt, die 40 jaar geleden op mysterieuze wijze verdwenen is. Michael krijgt een huisje op het landgoed van Vanger en wordt ook rijkelijk gecompenseerd. Hij heeft er zin in, maar merkt al snel dat er niet echt schot in de zaak zit. Dan krijgt hij hulp uit een onverwachte hoek.

 

Computerhackster Lisbeth Salander ( Noomi Rapace ) raakt geļntrigeerd door Blomkvist en zijn werk en breekt in op zijn laptop. Daar lost zij een stukje van de puzzel op. Samen vormen de twee een goed team en ze komen op het spoor van religieuze moorden op vrouwen. De moorden blijken letterlijk volgens citaten uit de Bijbel zijn gepleegd. Ondertussen wordt het duidelijk dat de sleutel van het mysterie toch wel op het landgoed zelf te vinden moet zijn. Als de twee onderzoekers dichterbij komen wordt er ineens geschoten op Michael. Volgens de politiechef een jachtincident, maar de journalist denkt er het zijne van. Maar waar kijkt Harriėt nu naar op die foto? En waar komen die schilderijtjes vandaan die Henrik iedere verjaardag krijgt? Waarom is die vrouw nu uit Schotland terug gekomen?

 

De film komt langzaam op gang. Als je drie kwartier verder bent weet je nog niet veel, maar er is veel te zien. Er zijn twee verhaallijnen die na een tijdje bij elkaar komen. We zien de journalist Blomkvist die een gevangenisstraf boven het hoofd hangt en de jonge Lisbeth die meer dan gefascineerd is door alles wat Blomvist doet. Met haar gothic uiterlijk, dreigend uitziende tatoes en motor zorgt zij voor de actie in de film. Nyqvist die velen zullen herkennen als de dirigent in 'As it is In Heaven', speelt de vaderfiguur die voor rust moet zorgen. De film die overigens twee uur en een kwartier duurt, maar je geen moment laat vervelen. Wat mij betreft de film van het jaar en laat deel 2 en drie maar komen !

 

  terug naar de vorige pagina