millennium 3:gerechtigheid [ luftslottet som sprangdes ]


 

Millennium 3: Gerechtigheid, van regisseur Daniel Alfredson (2009)

Derde en laatste deel van de verfilming van deze trilogie van Stieg Larson. Lisbeth Sallander komt bij van haar verwondingen, terwijl Blomkvist probeert alles op papier te krijgen. Hij ontdekt een link tussen Sallander en een geheime groep van de Zweedse geheime dienst en ook waarom zij willen proberen om de vrouw voor altijd het zwijgen op te leggen.

 

De film gaat door waar deel 2 is geŽindigd. Lisbeth Sallander wordt meer dood dan levend naar het ziekenhuis in Gothenborg gebracht. In dat zelfde ziekenhuis ligt ook haar vader. Blomkvist wil in zijn volgende Millennium het verhaal vertellen over Salachenko en waarom hoge functionarissen proberen het verhaal in de doofpot willen stoppen. Sallander wordt nog steeds beschuldigd van moord op haar vader en moet na haar verblijf in het ziekenhuis naar de gevangenis. Volgens de media wordt zij nog steeds als het 'angry child' gezien die zomaar zonder pardon haar vader heeft vermoord. Dat dit niet zo is, wil Blomkvist gaan bewijzen en haar in ere herstellen.

 

De publiciteit rondom Sallander zorgt ervoor dat er allerlei mensen onrustig worden. Salachenko krijgt bezoek van een oude bekende en wanneer de eerst genoemde laat weten niet mee te willen werken, moet hij het bezuren. Door de aanslag komen er meer aanwijzingen die gaan in de richting van een speciale groep mensen binnen de Zweedse Geheime Dienst ( SAPO). Annika, de zus van Blomkvist, gaat de verdediging van Lisbeth doen. Blomkvist zelf laat Lisbeth haar eigen verhaal schrijven, maar of dat voldoende is om haar vrij te spreken...

 

De ontknoping dus van een spannende reeks. De film ontrafelt beetje bij beetje hoe de vork in de steel zit en wanneer je denkt dat je het weet, komen er weer nieuwe feiten. Alle karakter van de vorige films komen terug in dit laatste deel. Zo roept Blomkvist de hulp in van het beveiligingskantoor waar Lisbeth werkte en komt ook haar vriendje Plague meer in beeld. Er wordt veel tijd besteed aan de psychiater Teleborian, die ook niet helemaal zuiver op de graat is. Ik vond hem trouwens erg veel op die advocaat lijken die Lisbeth's voogd was. Je zit op het puntje van je stoel wanneer het proces begint en aan actie is ook zeker geen gebrek. Van mij mag er nog een deel vier komen, maar dan is het geen trilogie meer! Een waardig slot van een prima reeks !

 

 

 

 

  terug naar de vorige pagina